yed300250
הכי מטוקבקות
    צימר “ריקה” בכליל. שקט, שלווה, בריכת שכשוך ושתי כלבות | צילום: RITVO אוצרות הגליל
    מסלול • 11.10.2015
    לנוח בכליל
    שני כפרים בגליל המערבי, אחד דרוזי, אחד יהודי: באחד יחכה לכם מפגש עם התרבות וההיסטוריה הדרוזיות - מבית הבד העתיק ועד צמחי המרפא • בשני תמצאו הרבה נופש מהסוג המתבודד־רוחני, אבל גם טלוויזיה, אינטרנט ופינוקים • סתיו בכפרים ינוח וכליל
    מרים קוץ

    אולי לא במקרה נצמדו להם יחד היישובים ינוח (שווא מתחת ל־ח') וכליל בגליל המערבי. בשניהם הרים וגבעות, מעין שקט, אם כי שונה, שמתחתיו יש פעילות של אסתטיקה, תרבות, חיי רוח, אמונה, אוכל טוב, תזונה בריאה, ו־360 מעלות של נוף מים תיכון ועד סולם צור ואפילו החרמון ואוניברסיטת חיפה בימים בהירים.

     

    ינוח: מסורת, תרבות ואוכל

     

    את הסיור שלנו באזור התחלנו ביישוב הדרוזי ינוח, בחברת נורית פורן ("העולם על פי נורית", nuritporan.co.il, 052־8283022) המתמחה בסיורי אוכל ותרבות בגליל המערבי (עכו, תרשיחא וכעת גם ינוח). הסיור כאן הוא בדגש על היכרות עם המסורת הדרוזית (אל תדאגו, גם כאן אוכלים ונהנים מטעימות של עוגיות, שמן זית, פיתה דרוזית, לאבנה, זיתים ועוד, וכל זה כמובן לפני הארוחה המרכזית והמסיימת) - אבל הדגש הוא על בתים עתיקים, מסורות, מורשת ותצפיות נוף.

     

    בינוח יש תצפית נוף מרשימה הסמוכה לחלקה הצבאית שבה קבורים בני הכפר שנפלו במלחמות ישראל, ובה ניצבת אנדרטה לנופלים מבני הכפר במלחמת השחרור. כמו כל יישוב דרוזי, גם ינוח נמצא על פסגה שהדרכים אליה תלולות וצרות, והאנדרטה ממוקמת בשיא הגובה. משם אפשר להתחיל לרדת ברגל ולעצור בכל מיני תחנות, כמו למשל בית הבד העתיק, שהאבן הכותשת הכבדה שאותה סובב בעבר חמור רתום עדיין עומדת בה (בכפר יש בתי בד מודרניים אוטומטיים להפקת שמן הזית ממטעי הזיתים האדירים שעוטפים את הכפר, מהזנים הסורי והנבלי).

     

    סדנת בישול צמחוני וטבעוני של חגית לוי דרור בכליל | צילום: אייל טל
    סדנת בישול צמחוני וטבעוני של חגית לוי דרור בכליל | צילום: אייל טל

     

    משם תוביל אתכם נורית לבית עתיק מסורתי, שבו הסברים על אורחות החיים של פעם, כולל הלינה על הגג, שם תקבלו הדגמות של הכנת פיתה דרוזית על תנור מלובן עגול, לאבנה, זיתים סוריים, שמן זית ועוד.

     

    לא תוכלו וממש אסור לפסוח על המאפייה של ג'יהאן, ובה מעמולים נימוחים, מג'דולי עם כורכום (שאם תטעמו אחת כבר תתמכרו) ועוד ועוד עוגיות, עוגות ומאפים, כולם מתוקים ונאפים בתנור אש, שייתכן שגם הוא בין האחראיים הישירים לטעם המשובח.

     

    בינוח כדאי לבקר בבית של ראשה, מומחית לרקיחת צמחי מרפא הגדלים בגליל המערבי. לכל תערובת יש ייעוד: מהורדת חום אצל ילדים ועד דיאטה או שיפור מצב הרוח אצל מבוגרים. ראשה חוזרת בתשובה, ולכן הביקורים בממלכת התבלינים וצמחי המרפא שלה הם לנשים בלבד. במקום אפשר לרכוש צמחי מרפא באריזות של 50 גרם (20 שקל לאריזה) ובסיורים גם תתכבדו בחליטה, עוגייה והרצאה. ובקרוב תערוך ראשה גם סדנאות ליקוט והיכרות עם צמחי המרפא שבאזור ינוח (עוד מידע ועדכונים: חפשו בפייסבוק Rasha Galil).

     

    לסיום הסיור ובהנחה שהצלחתם להשאיר הרבה מקום לאוכל משובח, כדאי מאוד לאכול במסעדת אל מנסף בינוח (מומלצת אתר אוצרות הגליל). המבשלת הראשית היא אם משפחת פרג', המגישה את מצעד הלהיטים של המטבח הדרוזי (השראה סורית־לבנונית), מקובה עסיסית ועד קישואים ממולאים באורז ובבשר ברוטב יוגורט, תבשילי עדשים וטאבולה, עלי גפן ועלי כרוב ממולאים, סלט עלי עולש חם, שישברק (הכי טובים שאכלתי) ומנות דגל של מנסף (עוף או כבש, מעולות). אל תשכחו לבקש קנקן תמרהינדי לשתייה. הבישול ביתי: סירים עומדים על האש במטבח הצמוד, הפתוח והמבהיק. אם אתם רוצים לוודא שיש מקום ושיש את המטעמים שאתם חולמים עליהם, כדאי להתקשר כמה שיותר זמן מראש: 054־8300732,053־8233264.

     

    צימר “וילה טול” בכליל | צילום: אבנר גדיש
    צימר “וילה טול” בכליל | צילום: אבנר גדיש

     

    כליל: היופי שבניתוק

     

    מקום משונה קצת, כליל. אולי אפשר להסביר את השונות גם דרך מתחם האירוח החדש שנפתח בו, "ריקה". זהו מתחם מעוצב, מרווח, יפהפה, נוח, מפונק אפילו. יש בית מרכזי ובו מטבח גדול, חדר אוכל ובו שולחן עץ ענקי, מתחם הסבה ובו פסנתר וספרייה. בחוץ מרפסת ובריכה, ובקומה השנייה שתי יחידות אירוח יפהפיות. בחוץ, במרחק צעדים, יש יחידות אירוח נוספות, שלכל אחת מהן ייחוד משלה: האחת גדולה ומרווחת מאוד ומתאימה למשפחה ("הגלריה"), האחרת דירת סטודיו, לשלישית בריכת שכשוך מקסימה ("בית העץ"). עצי פרי בחצר, שקט ושלווה, ושתי הכלבות של המתחם שומרות עליכם מכל רע. גם ארוחת הבוקר עשירה ונהדרת, והמחירים מתחילים ב־1,300 שקל ללילה לזוג בסטודיו, ומגיעים ל־1,700 שקל ללילה לזוג בבית העץ שיש לו בריכה משלו. תוספת לילד: 150 עד 250 שקל לפי גיל. אפשר להזמין ארוחות ערב בנפרד. וגם להזמין טיפולים במחיר נוסף.

     

    אז מה כל־כך שונה? ה"כליליות" של המקום. החשמל עובד רק אם הגנרטור עובד (בכל היישוב זה כך). ביחידות האירוח המפוארות יש מכונת אספרסו, אבל אין WiFi ואין טלוויזיה. לא בכל היישוב זה כך, יש צימרים עם טלוויזיה כמובן, אבל ב"ריקה" הניגוד בין האבזור והנוחות מצד אחד ובין הנתק התקשורתי על בסיס אידיאולוגי מצד שני – בולט (ריקה 050־8555527).

     

    המרחקים בין הבתים ביישוב גדולים מאוד. אם תרצו, למשל, ללכת לאכול צהריים או ערב באחת המסעדות במקום (אין כל כך הרבה) תצטרכו להביא בחשבון הזזת המכונית או צעדה נאה. וגם, הצטיידו בפנס. תאורת רחוב היא מושג שטרם התאזרח בכליל.

     

    “כליל טיפי”, מתחם בהשראת המסורת האינדיאנית | צילום: קויו וולדורף
    “כליל טיפי”, מתחם בהשראת המסורת האינדיאנית | צילום: קויו וולדורף

     

    כל זה כמובן הופך את המקום למיוחד, מושך לב ודמיון, ושווה מאוד ביקור. תאורת רחוב הרי יש לכם בבית. מרתק לראות איך נראים החיים בחסדי הגנרטור. ואלה יכולים להיות חיים לא רעים בכלל.

     

    בכליל יש גם צורות ומחירי אירוח אחרים. בקומה השנייה בביתו של עודד לביא פועל גסטהאוס, ממש כמו זה שאתם מכירים מטיולי תרמילאות בכפרים בצפון תאילנד. זה גסטהאוס ביתי (למטה חיה המשפחה) ובו שני חדרים לזוג וחדר דורמיטורי לארבעה (סך הכל שמונה מקומות לינה). אלה אף אלה יחלקו שירותים ומקלחת ומטבחון. גסטהאוס פשוט המיועד למטיילי תרמיל והליכה בשטח. 300 שקל ללילה לזוג ו־110 שקלים למיטה בדורמיטורי (clilguesthouse@gmail.com, 054־4757283).

     

    ויש גם את "וילה טול": מתחם אירוח ובו שתי יחידות גדולות. ובהן שני חדרי שינה, סלון, מטבח, פינת אוכל, מקלחת, שירותים (וגם טלוויזיה). מתאימות לעד שישה אנשים (600 עד 680 שקל ללילה לזוג, 100 שקל תוספת לכל ילד, לא כולל ארוחת בוקר) (077־9964593).

     

    אם לקחתם צימר שאין בו אוכל, לא נורא. תמיד תוכלו לסייר ביישוב ולהגיע למקום מפתיע. למשל, המאפייה של סילברמן. האחיות סילברמן (אמילי וטלי) פתחו כאן מאפייה בשירות עצמי. נכנסים, רואים מה יש, כמה זה עולה, ומשאירים כסף בקופה. ומה יש? עוגות שמרים שוקולד, לחמי שאור, גבינות עזים ועוד. בסופי שבוע יש חלות ובימי שלישי – פיצות.

     

    ינוח. בתים עתיקים, מורשת ותצפיות נוף
    ינוח. בתים עתיקים, מורשת ותצפיות נוף

     

    ואפשר גם לשבת, או יותר נכון להיזרק, באחת הפינות של "קפה כליל", מעין מאהל בסגנון בדואי עם תפריט הודי, ובו גם תתפסו בערב מופעי מוזיקה אלטרנטיביים.

     

    התבודדות, התבוננות ואוהל אינדיאני

     

    הרבה מרחב וחופש תנועה יש באזור, והוא קרוב לנהריה ולכל פעילויות הגליל המערבי, ים ויבשה. אבל בכליל יש סצנה מעניינת של פעילות מדיטטיבית, טיפולית ורוחנית, ואם כבר באתם, שווה לנסות.

     

    "משיב נפש" הוא בהגדרתו "מרחב טבעי להשראה". זהו מתחם יפה המשמש לריטריט אישי (התבודדות, יוגה, התבוננות פנימית אבל גם שיחות וסדנאות) או ריטריט שכולל עבודות תחזוקה והקמת תשתיות כמו גינה, חקלאות, שיפוצים למתחם וכך הלאה. בין העצים בשטח אפשר להקים אוהלים וללון, והתשלום על כל הפעילויות הוא בשיטת ה"דאנה": כל אחד משלם על סדנה, הרצאה, תה או קמפינג כמה שהוא יכול. המקום יפה, שקט ונעים, ואם אתם בכיוון הבודהיסטי או לפחות רוצים לבדוק אותו, שווה לבקר (סופיה 052־7406388, או בפייסבוק: משיב נפש).

     

    “סמדר בכליל”, צימרים ומסעדה צמחונית וטבעונית | צילום: דורית ריטבו
    “סמדר בכליל”, צימרים ומסעדה צמחונית וטבעונית | צילום: דורית ריטבו

     

    "כליל הטיפי": כאן מציעים חוויה רוחנית ופיזית בהשראת המסורת האינדיאנית. במתחם יש אוהל טיפי אינדיאני ובו נערכת פעילות של כמה שעות (4־5) בהשראת התרבות השמאניסטית. פשטות החיים, חיבור לאלמנטים של הטבע, מעגלי נשים, טיפולים הוליסטיים וסווט־לודג', הסאונה הטבעית של האינדיאנים (malikaom@gmail.com).

     

    אם אתם מתעניינים בהיסטוריה של כליל, בתצפיות הנוף הנהדרות ובכל מידע ועניין על הפעילות במקום, אתם יכולים להזמין סיור אצל יותם דהאן, מדריך טיולים שגם נולד בכליל וגם גר ביישוב עם משפחתו ושולט היטב בכל רזי המקום, 050־9235674.

     

    מסעדה, סדנה וצימר

     

    בכליל יש גם כמה קומבינציות מעניינות של סדנה פלוס צימר. באים ללמוד וליהנות וגם משלבים לינה ביישוב.

     

    טאבולה של מסעדת אל מנסף בינוח | צילום: לילי רוזן
    טאבולה של מסעדת אל מנסף בינוח | צילום: לילי רוזן

     

    אצל חגית לי דרור הבית המרכזי הומה ורוחש בישולים ומאפים, וכאן מתקיימות סדנאות בישול צמחוני וטבעוני עם דגש על אוכל כדרך חיים, ובכל סדנה מבשלים על פי המגוון העונתי. הסדנה אורכת בין שעתיים לארבע שעות, וחלקן כוללות ארוחה בסיום. יש סדנאות ליקוט ובישול, שוקולד וקינוחים בריאים לילדים, החוויה הטבעונית ועוד ועוד. אפשר גם לעבור ולרכוש מטעמים תוצרת בית כמו גרנולה, קרקרים ועוד. מגוון מחירים על פי סוג ומשך הסדנה. ליד הבית יש צימר לעד חמישה אנשים. המחיר ללילה כולל ארוחת בוקר: 300־400 שקל (כל הפרטים: 052־6464884).

     

    "סמדר בכליל" היא מסעדה צמחונית וטבעונית, ואפשר לומר מוסד קולינרי, שבאים אליו מכל הארץ, מטיילים באזור ויש גם אורחים שקופצים רק לארוחות. המסעדה מקסימה, רבת מפלסים ומרפסות וגינות, ותפריטה גדול, מגוון ומזמין. יש בראנץ' זוגי (עד 12:30 בצהריים, ובו גבינות עזים, מאפי שאור, פנקייקס וחביתות יוגורטים ושיקויי בריאות, בקיצור מין מנה שאי־אפשר לסיים, 170 שקל לזוג). ויש גם ארוחות בוקר רגילות (38 עד 58 שקל לארוחה), שיקויי פירות או ירקות ירוקים, מרקים, סלטים ופלטות גבינות, פסטות ולזניות וכמובן קינוחים (אנא, התפתו למלבי קוקוס עם פיסטוק וסירופ תות עץ).

     

    אבל לא מוכרחים להיפרד מסמדר אחרי הארוחה. קצת הרחק אבל במרחק הליכה, בפינה מבודדת לגמרי, רק אתם והוואדיות והנוף, יש לה שלוש בקתות עץ יפהפיות ("צימר סמדר בכליל"), שמתאימות לזוגות ולמשפחות. הבקתות מאובזרות היטב בג'קוזי, טלוויזיה, מערכת שמע, מטבחון, פינת אוכל, ערסלים, קמין לחורף וכל פינוק אחר, ויש להן מרפסות נאות ונוף מלוא העין. חוויית לינה מסוג אחר באמת. פרטים נוספים: 054־8184345.

     

    צימר "כליל בגליל" של יעל שמר מציע חדר גדול ובו אמבטיה, פינת אוכל ומטבח. אמנם כאן תמצאו טלוויזיה, אבל לא אינטרנט וגם לא מזגן. 550 שקל לזוג באמצע השבוע, 600 שקל בסופו, ללא ארוחת בוקר. 80 שקל תוספת לילד. יעל שמר היא בוגרת בצלאל בעיצוב קרמי ומציעה גם סדנאות בנות שעתיים (450 שקל לזוג). אפשר ליצור צלחות, קערות, קומקומים ועוד הרבה, ולאחר השריפה בתנור לקבל את המוצרים (054־4808610).

     

    הגסטהאוס למטיילים של עודד לביא בכליל
    הגסטהאוס למטיילים של עודד לביא בכליל

     


    פרסום ראשון: 11.10.15 , 15:57
    yed660100