משמרת מחאה
"איך אפשר לטפל טוב בחולים כשהתורנות נמשכת 26 שעות ברציפות? אנחנו גמורים מעייפות", אומרים המתמחים הדורשים שאורך המשמרת יוגבל ל־16-12 שעות • משרד הבריאות: "הצענו בעבר לקצר את התורנויות — אבל המתמחים סירבו”
חמש שנים אחרי השביתה הגדולה, הרופאים המתמחים שוב יוצאים למאבק — הפעם לקיצור התורנויות הארוכות שלטענתם מסכנות אותם ואת החולים.
"אנחנו נלחמים על הפנים של מערכת הבריאות הציבורית בישראל", אומר ד"ר אראל בוצ'ינסקי, רופא מתמחה במחלקה הפנימית בבית־החולים מאיר בכפר־סבא ויו"ר ארגון "מרשם" שמוביל את המאבק. "החולים לא מקבלים שירות הולם, ואחת הסיבות היא התורנויות הארוכות של המתמחים".
כמה ארוכות? בהסכם הקיבוצי שנחתם ב־2011, אחרי השביתה הגדולה, נקבע כי תורנות של רופאים מתמחים תתחיל בשעה 8 בבוקר ותסתיים בשעה 8 בבוקר שלמחרת, ואז יישארו המתמחים לעוד שעתיים לחפיפה עם הרופא המחליף – ובסך הכל 26 שעות עבודה רצופות. רופאים מתמחים רבים מעידים כי הם ממשיכים לעבוד בניגוד לחוק גם אחרי תום התורנות.
כשנחתם ההסכם, המתמחים שמובילים את המאבק הנוכחי היו עדיין סטודנטים לרפואה. "היום אנחנו עובדים בבתי־החולים, ורק עכשיו אנחנו רואים את המציאות הקשה בשטח", אומר ד"ר און רוזן, מתמחה ברפואת נשים בבית־החולים בילינסון. "חלמנו להיות רופאים, עבדנו קשה בשביל זה — אבל אנחנו מרגישים שאנחנו לא יכולים לתת לחולים את הטיפול הכי טוב. אף חולה לא היה רוצה שאנתח אותו אחרי שלא ישנתי 24 שעות. ברור לכולם שזה גם עלול להיות מסוכן".
כשהם נשאלים איך נראית משמרת של 26 שעות הם מתארים תמונת מצב מדאיגה. "בסביבות השעה שתיים לפנות בוקר אני כבר מתחילה להיות עייפה ולא מרוכזת, ולא יכולה לתת את מלוא תשומת הלב לחולים", מספרת ד"ר איריס אדלר, רופאה בחדר מיון לפני התמחות, וד"ר ענבר ספרא־הלוי, רופאה מתמחה בפנימית בבילינסון, מוסיפה: "בשלוש בבוקר אני גם חלשה פיזית וגם מרגישה ששיקול הדעת שלי נפגע, וזה פוגע באופן ישיר במטופלים".
המתמחים לא רוצים עוד כסף אלא קיצור המשמרות ל־12 שעות, ובכל מקרה לא יותר מ־16 שעות רצופות ולא יותר מ־60 שעות בשבוע. לטענתם זה גם המצב בעולם: באוסטרליה משמרת לא עולה על 16 שעות, באיחוד האירופי ההנחיה היא שתורנות לא תתארך מעבר ל־13 שעות, ובארה"ב המשמרת הוגבלה ל־16-12 שעות. "איך זה שדאגו להגביל את שעות העבודה של נהגי משאיות, של נהגי אוטובוסים ושל טייסים — ואצלנו לא?" שואל ד"ר עידו שפר, מתמחה ברפואת ילדים באיכילוב. "הרי אנחנו במקצוע של הצלת חיים".
"אנחנו מתכוונים לנהל מאבק תקשורתי, משפטי ופוליטי", הם מבטיחים. "אנחנו רוצים להגיע לכל בית בישראל. חשוב לנו שהציבור יבין שאנחנו לטובתם. אנשים לא יודעים שהרופא שמטפל בהם פשוט גמור מעייפות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי “בעבר נבחנו חלופות שונות, ביניהן קיצור התורנויות, אולם הייתה בכך פגיעה ברצף הטיפול בחולים והעמסה במספר התורנויות של המתמחים. שר הבריאות הציע בעבר לקצר את משך התורנויות, אך נציגי המתמחים סירבו. בתחילת 2016 הקצינו תוספת כספית ותקנים כדי לאפשר למתמחים תנומות יזומות בלילה, ונוודא שהדבר מבוצע בפועל”.
יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, מסר גם הוא כי קיצור המשמרות רק יגדיל את הנטל על הרופאים המתמחים, שכן אז הם יצטרכו לעשות יותר משמרות בשבוע. "עם זאת", הוסיף, "אנחנו פועלים להוספת תקנים, להגבלת מספר התורנויות ולקידום תנומות במהלך התורנות, כדי לאפשר למתמחים לנוח לפרק זמן שלא יפחת משעתיים".

