yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 05.06.2016
    ועידה בניוטרל
    28 דיפלומטים מרחבי העולם הגיעו בסוף השבוע לפסגה בפריז כדי לדבר על קידום תהליך השלום במזרח התיכון • אלא שבלי נציגי ישראל והפלסטינים סביב שולחן הדיונים, תוצאות הוועידה הפכו לבדיחה בירושלים
    איתמר אייכנר

    שרי חוץ ודיפלומטים בכירים מ־28 מדינות התכנסו ביום שישי לפסגה בפריז כדי לגבש אסטרטגיה לחידוש המשא ומתן התקוע בין ישראל לבין הפלסטינים. ואולם בסופה של הפסגה התפרסמה הצהרה מרוככת שקוראת לכינוס ועידה בינלאומית עד סוף השנה — ללא מועד מדויק. בירושלים יכלו בסוף השבוע לנשום לרווחה, וגורמים מדיניים בכירים אף התבדחו ש"הסופלה הצרפתי לא הצליח לתפוח".

     

    בוועידה השתתפו, בין השאר, מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי, מזכ"ל האו"ם באן קי־מון, נשיא צרפת פרנסואה הולנד ושר החוץ הסעודי עאדל ג'ובייר. שלוש מדינות חשובות לא שלחו שרי חוץ — עקב לחץ ישראלי או עקב סירובן לאפשר לצרפת להיכנס לנעלי המתווך במזרח התיכון — רוסיה, גרמניה ובריטניה.

     

    בהצהרת הסיכום של הוועידה נכתב כי הפתרון היחיד להשיג שלום בין ישראל והפלסטינים הוא באמצעות פתרון שתי מדינות, שיושג במשא ומתן. משתתפות הוועידה הביעו דאגה שמעשי האלימות והבנייה הגוברת בהתנחלויות מעמידים בסכנה את סיכויי פתרון שתי המדינות ועלולים להפוך אותו לבלתי ישים וטענו כי המשך הקיפאון המדיני עלול להביא להחרפת האלימות באזור. בהצהרה נכתב כי "המשתתפים מדגישים את החשיבות ששני הצדדים יפגינו במדיניות ובמעשים — מחויבות אמיתית לפתרון שתי המדינות כדי לבנות מחדש את האמון וליצור את התנאים לסיום מלא של הכיבוש הישראלי". עוד סוכם על גיבוש חבילת תמריצים כלכליים וביטחוניים משמעותיים כדי ללחוץ על ישראל והפלסטינים להגיע לשלום. נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר כי "רק ישראל והפלסטינים יכולים לקבל החלטה לפתור את המשבר ולהשיג שלום". מזכיר המדינה ג'ון קרי אמר שאינו יודע אם ומתי תתקיים הוועידה הבינלאומית וכי "אי־אפשר לכפות על הצדדים פתרון מבחוץ".

     

    שר החוץ הצרפתי התקשר בתום הוועידה לנתניהו, שחזר על עמדות ישראל שלפיהן כל תחליף למו"מ ישיר וללא תנאים מוקדמים עם הפלסטינים רק ירחיק את השלום. "מי שדואג לביטחון ישראל זה מדינת ישראל ולא אף אחד אחר", אמר נתניהו, ששוחח במקביל גם עם מזכיר המדינה קרי.

     

    גורמים מדיניים בירושלים אמרו כי בשבועות האחרונים ביצעה ישראל פעילות מדינית נרחבת שהניבה תוצאות וכי "הודעת הסיכום מרודדת וחלבית לעומת טיוטת ההודעה שהייתה אתמול". בירושלים יש שביעות רצון מכך שבהודעת הסיכום אין אזכור למועד כינוסה של הוועידה הבינלאומית ואין דרישה לנסיגה לקווי 67’. מנגד, כתבנו אליאור לוי מוסיף כי ברשות הפלסטינית הגיבו באכזבה לתוצאות הוועידה אך אמרו כי “ועידת פריז היא צעד משמעותי והמסר ברור – אם ישראל תמשיך במדיניות ההתנחלויות והאפרטהייד, העתיד צופן בחובו עוד קיצוניות ומרחץ דמים”.

     

     

     

     

    yed660100