yed300250
הכי מטוקבקות
    סלמונלה. מסוכן בעיקר לקשישים
    חדשות • 18.08.2016
    אימפריה של בקטריה
    חשיפה: שיעורי התחלואה בישראל של מחלות שנגרמות ממזון גבוהים בהרבה לעומת אירופה וארצות־הברית • חלק ניכר מהחולים — ילדים • רופאה מומחית: "חלק מהחיידקים עלולים לגרום לסיבוכים חמורים"
    שרית רוזנבלום

    כל אדם בישראל שמע בימים האחרונים על חיידק הסלמונלה שהתגלה בקורנפלקס, בטחינה ובחלבה. אבל הסכנה האמיתית לבריאותנו גדולה בהרבה: כ־13 אלף הרעלות מזון מדווחות מדי שנה למשרד הבריאות, אולם הנתונים האלה, לטענת מומחים, הם רק קצה הקרחון: מספרי החולים האמיתיים גדולים, על פי ההערכות, פי 20 ויותר.

     

    שיעורי התחלואה בחלק מהמחלות הנגרמות ממזון בישראל — כך עולה מנתונים שנחשפים לראשונה מחר במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" — גבוהים משמעותית מהשיעורים המקבילים בארה"ב ובאירופה. כך למשל מגיעים שיעורי התחלואה בשיגלוזיס, מחלת מעיים המועברת באמצעות חיידק השיגלה, בישראל ל־60-30 מקרים בשנה לכל מאה אלף איש באוכלוסייה, לעומת 1.6 מקרים בלבד לאותה אוכלוסייה באיחוד האירופי. גם חיידק הליסטריה המסוכן, שגורם להפלות בנשים הרות ונחשב קטלני במיוחד בקשישים, שכיח אצלנו פי שלושה מבמדינות אירופה.

     

    בהשוואה לארצות־הברית, מצבנו גרוע עוד יותר: שיעורי התחלואה בקמפילובקטר, חיידק נפוץ שעובר בעיקר בעופות טריים, עומדים אצלנו על כ־70 מקרים לכל מאה אלף איש באוכלוסייה, לעומת 13 מקרים בלבד בארה"ב. גם התחלואה בליסטריה בארה"ב עומדת על 0.24 מקרים לכל מאה אלף איש באוכלוסייה, לעומת 0.9 מקרים — כמעט פי 4 — בישראל.

     

    "החיידקים שמדובר בהם עלולים לגרום למחלות קשות, וחלקם קטלניים בשיעורים ניכרים", אומרת פרופ' מרים (מירי) וינברגר, יו"ר האיגוד למחלות זיהומיות ומנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית־החולים אסף הרופא. "חלק מהחיידקים האלה עלולים לגרום לזיהומים בדם ומחייבים טיפול באשפוז. אחרים עלולים לגרום לסיבוכים מאוחרים, בהם תסמונת נוירולוגית קשה שעלולה להתבטא בשיתוק".

     

    מאז 2011 חלה עלייה הדרגתית במספר מקרי הליסטריוזיס, המחלה הנגרמת על ידי הליסטריה, בישראל — מ־37 מקרים בשנה ל־75 ב־2015. מינואר השנה עד סוף יולי דווחו 358 מקרים של המחלה הקשה והמסוכנת.

     

    על פי נתוני משרד הבריאות, חלק ניכר מהחולים בחיידקי המזון הנפוצים בישראל הם ילדים, שנזקקים פעמים רבות לטיפול באשפוז. כמעט שני שלישים מהנדבקים בחיידק השיגלה הם ילדים בני שנה עד ארבע. כך גם מחצית מהנדבקים בסלמונלה.

     

    בדיקת "7 ימים" חושפת את האמת העגומה שמסתתרת מאחורי המזון המזוהם בישראל והפיקוח הרופף עליו. מהם חיידקי המזון הנפוצים בישראל, מהם המאכלים המפתיעים שעלולים להיות מזוהמים בהם, ואיך נשמרים מהרעלה.

     

    תוכלו לקרוא את הכתבה המלאה מחר ב7 ימים ובאפליקצית "ידיעות אחרונות"

     

    yed660100