22.2.1980 | השקל תופס את מקומה של הלירה
במשך חודשים ארוכים נשמר בסודי סודות הסוד הכמוס ביותר של הממשלה: הלירה הישראלית תהפוך לשקל. האירוע ההיסטורי התרחש ביום שישי בצהריים. היה זה למעשה השינוי השלישי שעבר המטבע הישראלי — עם הקמת המדינה הפך "הפונט הפלסטיני" של ארץ ישראל, שהיה שווה לירה שטרלינג אחת, ל"לירה ארץ ישראלית"; וב־1952 שונה השם ל"לירה ישראלית".
המעבר לשקל התרחש מתחת לרדאר: בשיא החשאיות הוכנו שטרות הכסף החדשים, בתהליך שנמשך אז 21 חודשים. רק לשם השוואה, לאחרונה חווינו הנפקת סדרת שטרות חדשים שארכה 11 שנים. הכתבים הכלכליים הופתעו, כאשר נקראו בדחיפות לתדריך מיוחד שבו נמסר לציבור בישראל על החלפת הכסף הישראלי מלירה לשקל. אגב, את ההודעה מסר כבר שר האוצר החדש, יגאל הורביץ.
האינפלציה הגבוהה גרמה לכך שערכו של דולר אחד היה שווה ללא פחות מ־40 לירות. לפיכך נקבע כי ערכו של שקל אחד יהיה 10 לירות. החלפת המטבע לוותה בכמה חששות, שבאו לידי ביטוי בעמוד הראשון של גיליון "ידיעות אחרונות" ביום ראשון, ה־24 בפברואר 1980. אחד החששות היה שהציבור ייכנס לבהלה כתוצאה מהחלפת הכסף וירוץ למסע קניות גדול מן הרגיל. המשטרה נכנסה לכוננות מחשש שזייפני כספים ועבריינים ינסו להיפטר מהמלאי הישן. בד בבד ישראלים שחששו מהמהלך מיהרו אל חלפני הכספים ורכשו דולרים; מעשה שהיה אז בניגוד לחוק.
המעבר כולו לווה באבטחה כבדה של המשטרה, שכן למרתפי בנק ישראל הובאו בן רגע מיליוני שטרות חדשים. אלה הפכו לסדרת הכסף הגדולה ביותר בתולדות המדינה. היא החלה בפברואר 1980 עם ארבעה שטרות בערכים של שקל אחד, 5 שקלים, 10 שקלים ו־50 שקלים, ובשל האינפלציה הגבוהה הוכנסו למחזור בחמש השנים הבאות שטרות בערכים של 100, 500, 1,000, 5,000 ו־10,000 שקל, עד להחלפתו של השקל בשקל החדש, בתוכנית הכלכלית הגדולה הבאה.