yed300250
הכי מטוקבקות
    5.2.1994 | טבח ברוך גולדשטיין
    24 שעות • 04.03.2018
    25.2.1994 | טבח ברוך גולדשטיין
    יפעת ארליך חוזרת ליום הרצח
    יפעת ארליך

    לפני 24 שנה, בפורים 1994, רצח ברוך גולדשטיין 29 מוסלמים במערת המכפלה ופצע 125 מתפללים נוספים. גולדשטיין, רופא במקצועו ופעיל תנועת "כך", ירה לכל עבר והיה אחראי לאחת מפעולות הטרור היהודי הקשות בהיסטוריה של מדינת ישראל. הטבח גונה נמרצות מימין ומשמאל, אך בשולי הימין הקיצוני היו מי שהפכו את גולדשטיין למושא להערצה, ובכך רק סייעו להכפשת ציבור שלם.

     

    בעקבות הטבח נסגרה מערת המכפלה במשך תשעה חודשים למתפללים יהודים. היה זה צעד בעל משמעות היסטורית לא פשוטה. במשך מאות שנים, החל מהמאה ה־15, נאסר על יהודים להיכנס למערת המכפלה, אשר נשלטה על ידי מוסלמים. היהודים הורשו לעלות רק עד המדרגה השביעית בכניסה, ואחרי מאורעות תרפ"ט, שבהם רצחו ערבים מחברון 67 יהודים בעיר, גורשו היהודים מחברון על ידי השלטונות הבריטיים. יהודים שבו להתפלל במערת המכפלה ולהתגורר בחברון לאחר מלחמת ששת הימים, אך הטבח שביצע גולדשטיין החזיר את הגלגל לאחור, ושוב יהודים, הפעם תחת שלטון ישראלי, לא הורשו להיכנס למערה.

     

    הפעם האחרונה שכמאל עאבדין (43) התפלל במסגד שבמערה הייתה באותו בוקר ארור ב־25 בפברואר 1994. הוא נפצע לא ישירות מגולדשטיין, אלא מאש חיילים שניסו לנטרל את הרוצח. "נפצעתי מירי חיילים בחזה ובעמוד השדרה במהלך הטבח", משחזר כמאל. "מדינת ישראל הכירה בי ואף פיצתה אותי על כך. עברתי שיקום ארוך. למרות הקושי, הייתי מאוד רוצה לחזור ולהתפלל במסגד, אבל איך אפשר לעלות 50 מדרגות?".

     

    כמאל מתנייד עם מכונית וכיסא גלגלים, ועובד כיום כפקיד במשרד העבודה הפלסטיני בחברון. "בגלל הפציעה היה לי קשה מאוד להביא ילד לעולם. לפני כמה חודשים, אחרי טיפולים ממושכים, נולד לי ילד, שמו קאסם", הוא מספר. "הייתי רוצה לקחת אותו איתי למסגד ולהתפלל, שיהיה שלום בין מוסלמים ליהודים".

     

    בעקבות ההנחיות של ועדת שמגר נמצאה הדרך שבניו של אברהם אבינו, יהודים ומוסלמים, יתפללו זה לצד זה במערה. ברוב ימות השנה מתחם המערה מחולק לשני אזורים, ליהודים ולמוסלמים. המסגד ב"אולם יצחק", בו ציון הקבר של יצחק, משמש לתפילת מוסלמים, ואילו החצר וכן החדר שבו ציון קבר יעקב משמשים את המתפללים היהודים. הפרדה זו תקפה לכל ימות השנה, פרט לעשרה ימי חג יהודים בשנה, המכונים "חריג יהודי", בהם נפתחת כל המערה בפני יהודים בלבד, ועשרה ימי חג מוסלמיים, המכונים "חריג מוסלמי", בהם המערה פתוחה למתפללים מוסלמים בלבד. בכל שנה פוקדים את המקום כמיליון מבקרים, מרביתם יהודים. אך אין ספק שמאז הטבח הנורא עדיין מרחפת מעל המערה עננה שחורה. חברון וקריית ארבע ידעו מאז פיגועי טרור רבים. הבולטים שבהם הוא רצח התינוקת שלהבת פס שנורתה בעגלתה על ידי צלף פלסטיני, ורצח הלל אריאל שנדקרה למוות במיטתה בביתה.

     

     

     


    פרסום ראשון: 04.03.18 , 20:59
    yed660100