yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 27.03.2018
    ראשים מדברים
    הם היו במקומות הרגישים ביותר, נחשפו לחומרים הסודיים ביותר והקדישו את חייהם לביטחונה של ישראל • על סף יום העצמאות ה־70 הפגיש "ידיעות אחרונות" בין שישה ראשי מוסד לשעבר ושמע מהם על החשש מהקיפאון המדיני, החרדה מהשסעים החברתיים והדאגה לעתידה של המדינה: "קרה משהו רע מאוד למנהיגות"
    אמירה לם

    "אני מרגיש רע מאוד עם מה שקורה במדינה היום. הקלקול כל כך עמוק, כל כך מקיף. אין קווים אדומים, אין טאבו, ותוסיפו לזה את השסע בעם". כך אומר שבתי שביט במפגש נדיר של שישה ראשי מוסד לשעבר, שערך "ידיעות אחרונות" רגע לפני תחילת חגיגות ה־70 למדינה.

     

    בראיון המשותף המיוחד, שיפורסם בגיליון ערב חג הפסח של מוסף "7 ימים", הביעו כל השישה - צבי זמיר (93), נחום אדמוני (88), שבתי שביט (78), דני יתום (73), אפרים הלוי (83) ותמיר פרדו (65) - חשש כבד מהכיוון שאליו הולכת המדינה בפתח העשור השמיני לקיומה.

     

    "כאנשי מודיעין, היכולת הכי חשובה שלנו היא לצפות את העתיד", מסביר שביט, "אז אני שואל את עצמי איזו מדינה אני משאיר לנכדיי, ולא מסוגל לתת תשובה".

     

    "הבעיה היא של ערכים, של שסעים", אומר פרדו בדאגה. "אנחנו צריכים מנהיגות שיכולה לנווט בין המשברים למחוזות נכונים. לצערי הרב, זה לא קיים היום".

     

    הם לא חוששים לומר דברים קשים. "היום אני מביט בדאגה ובכאב על מה שנראה כערכים הבסיסיים שמכוונים את החלטות המנהיגים", אומר זמיר. "אני לא בטוח שאצל ראש הממשלה והבכירים בסביבתו האינטרסים הציבוריים גוברים על אינטרסים אישיים של עוד כוח ועוד כסף. אני מודאג מהעתיד, הרי נתניהו ילך יום אחד. עם מה הוא ישאיר אותנו? הנורמות שלו חילחלו לכל סביבתו. מצער אותי מאוד שקבוצה כזו יכולה לנהל לנו את המדינה, כי יש לנו פה בנים ונכדים ונינים, ואני רוצה שהם יחיו בארץ בריאה — והארץ חולה. אנחנו במצב רפואי אנוש. נתניהו אולי קיבל את המדינה עם סימפטומים, אבל הביא אותה למצב החמור של מחלה ממארת".

     

    "אנחנו במדרון מאוד תלול", מזהיר יתום. "יש כאן רעות חולות קשות מאוד. אנשים סביב ראש הממשלה ואנשים בתפקידי מפתח נחקרים בעוון שחיתות ציבורית, וכל זה כי הם שמים את האינטרסים שלהם לפני האינטרסים של המדינה. אותי מדאיגים ההשתלחות בשומרי הסף וחוסר המעש בתחום המדיני, שמוביל אותנו למדינה דו־לאומית, שזה הקץ למדינה היהודית והדמוקרטית. ולכן אני חושב שנתניהו צריך ללכת הביתה".

     

    "אין ספק שנתניהו מאוד אינטליגנטי", אומר הלוי, "אבל החיבור שלו בין הצורך בכותרות וההתעסקות שלו בתדמיתו הציבורית לבין ניהול המדינה והעניינים הביטחוניים הוא בעייתי".

     

    פרדו מרחיב: "אני חושב שבישראל קרה משהו רע מאוד למנהיגות. אני חושב שמנהיגות של מדינה נמדדת בראש ובראשונה בערכים ובהתנהלות הציבורית שלה. יש פגם חמור מאוד במערכת הפוליטית בישראל. כל מה שלא פלילי — כשר. הבעיה היא לא פלילית אלא ערכית. אנחנו רוצים שבראש המדינה יעמדו אנשים שמהווים דוגמה אישית, והיא לא נמצאת במישור הפלילי אלא בראש ובראשונה במישור הערכי. ברגע שזה הלך לאיבוד, אנחנו הולכים לאיבוד".

     

    אדמוני מודאג מאוד מנושא השסעים בחברה הישראלית: "זה חזק יותר עכשיו מבכל תקופה אחרת. הקרע בין דתיים לחילוניים, בין מזרחים לאשכנזים. כבר כמה שנים שלא רק שהוא לא נסגר, הוא הולך וגדל".

     

    בשבוע שעבר עלה המוסד לכותרות בעקבות פרסום פרטי תקיפת הכור בסוריה, לפני 11 שנים. פרדו התבטא בעניין ואמר שהגילוי המאוחר על הקמת פרויקט הגרעין של אסד היה מחדל מודיעיני בסדר גודל של יום כיפור. "לא טענתי שום דבר נגד אמ"ן", אומר לנו פרדו. "טענתי שיש פה כישלון מהדהד של קהיליית המודיעין כולה, ובנושא הזה לאמ"ן אין שום זכות יוצרים עליו. זה היה כישלון של אמ"ן ושל המוסד באותה מידה".

     

    הראיון המלא - ביום שישי ב"מוסף החג" ובאפליקציית ידיעות אחרונות

     

     

    yed660100