yed300250
הכי מטוקבקות
    24 שעות • 22.07.2018
    תרמנו בחופה
    יש הרבה אנשים שעבורם שמחת החתונה מתחלפת מהר בכאב ראש ובדיכאון. לא כולם יכולים לעמוד במחירים הגבוהים, ורבים פשוט מוותרים. בשביל הזוגות האלה קם הפרויקט המרגש "מברוק", במסגרתו עורכים עשרות מתנדבים חתונה מפנקת וכמעט חינמית לזוג, כולל רגע שיא עם ריקודים סוערים של האורחים וצוות המתנדבים. הספקים מתגייסים בשמחה, ומקימי הפרויקט קוראים לזוגות: צרו איתנו קשר, נשמח לעזור
    ליאור אוחנה

    "הכל התחיל כשהיינו בדרך לאולם הראשון", מספר יבגני אוסטרובסקי על מה שקרה לו ולארוסתו, ולנטינה, אחרי ההתרגשות של הצעת הנישואים וההחלטה לבנות יחד חיים משותפים. "דיברנו בדרך והערכנו את המחירים ואת הסכום הכללי שנצטרך כדי להרים חתונה, וכשהגענו לסכום המוערך הבנו שזו לא אופציה, שאין לנו את האמצעים. זה היה רגע עצוב בשבילנו. לא כל כך ידענו מה לעשות מפה".

     

    יבגני, 31, הוא סטודנט לתואר שני בטכניון. ולנטינה, 24, סיימה עכשיו תואר בעיצוב אופנה בוויצו חיפה. ללא תמיכה כלכלית מהמשפחה, חלום החתונה הלך והתרחק, אבל יום למחרת ולנטינה אמרה שיש לה רעיון. היא עצמה התנדבה בעמותת "אח גדול" שתומכת בחיילים בודדים, ודרך חברה מההתנדבות שמעה על "מברוק", ארגון שמסייע לזוגות מעוטי יכולת להתחתן. "הייתי ספקן, זה נשמע לי לא ברור ולא הגיוני שארגון מציע לקיים לך את החתונה מאפס, אבל זה היה או להמשיך לברר או לא לקיים את החתונה", אומר יבגני. "ולנטינה יצרה איתם קשר ושלחו אלינו נציגה ששמה ספיר. היא ישבה איתנו ושאלה אותנו המון שאלות, מאוד חשוב להם אם אתה פעיל חברתי ואם התנדבת בעבר. היא גם שאלה אותנו על מצבנו הכלכלי, רצתה לוודא שאין לנו מיליונים מתחת לבלטות ואנחנו באמת זקוקים לעזרתם", הוא צוחק. "המפגש היה מאוד נעים, ותוך שבוע הודיעו לנו ש'מברוק' יקיים לנו את החתונה. זאת הייתה שמחה ענקית".

     

    "אנחנו מחפשים לעזור למי שנותן לקהילה וראוי לקבל בחזרה". ראשי הצוותים של "מברוק"
    "אנחנו מחפשים לעזור למי שנותן לקהילה וראוי לקבל בחזרה". ראשי הצוותים של "מברוק"

     

    לכייף בהתנדבות

     

    רגע אחרי תשעה באב מרגישים את שיא עונת החתונות, שמכבידה על הכיס של האורחים, אבל יותר מכך - על הכיס של המתחתנים. מהשמלה והמגנטים ועד האולמות עצמם, שדורשים מחירים גבוהים ומקדמות שמנות, יש לא מעט צעירים שלא מסוגלים לעמוד בעלויות, או מסתכנים בהלוואות גדולות שלא ברור איך יחזירו.

     

    בדיוק עבור הזוגות שלא זוכים לתמיכה כלכלית מהמשפחה או למשכורת יפה קם פרויקט "מברוק". העמותה החלה את דרכה ביוזמת המרכז הבינתחומי במסגרת "תוכנית רבין למנהיגות", אותה מוביל האלוף יורם ("יה־יה") יאיר. "התוכנית מכשירה ומלמדת איך להקים עמותה ולהפעיל אותה בכל המישורים", אומר עו"ד ברק אוסטר, 30, בוגר המרכז הבינתחומי וממקימי מברוק. "ישבנו וחשבנו איך גורמים לאנשים לחוות חוויית התנדבות עוצמתית כדי שירצו כל פעם לחזור ולהתנדב שוב ושוב. השותף שלי, מייקי בן־ארי, התחתן שנה לפני שהקמנו את הפרויקט ובא עם ההברקה: מה יותר כיף מלשמח זוג ביום החתונה שלו?".

     

    חתונת הפיילוט הייתה אירוע שאפתני בהשתתפות 700 אורחים. "קיבלנו ביקורות מדהימות מהמתנדבים שבסוף האירוע כבר רצו להירשם לחתונה הבאה. סיימנו בנקודת שיא שבה 50 מתנדבים רוקדים עם סינרים ומגשים ברחבה עם כל האורחים שהם פגשו בפעם הראשונה באותו היום, מה שהפך להיות מנהג. אין חתונה שבה המתנדבים לא מסיימים על הרחבה". מאז קיימו במברוק 25 חתונות עם כמעט 80 מתנדבים.

     

    ואם אתם חוששים מאירוע "צדקה" בו החתן והכלה מרגישים שעושים להם טובה — אז זה ממש לא המקרה. "בשלב הראשון בוחרים אולם, כמו כל זוג רגיל", מספר יבגני. "הלכנו לשלושה אולמות, והשלישי היה האולם שרצינו להתחתן בו. הודענו להם, וישר הם יצרו איתם קשר והצליחו להוריד את המנה לחצי מחיר. לגבי הספקים האחרים, ביררנו שמות והם יצרו איתם קשר ישירות. לא דיברנו איתם מילה, רק הצוות של מברוק". אגב, את השמלה של ולנטינה עיצבה בהתנדבות מלאה מעצבת שמלות הכלה הנחשקות ליהי הוד. "רק המוכר של הנעליים שרציתי לחליפת חתן לא התלהב מהרעיון, אז קניתי במחיר מלא".

     

    המלווים של מברוק לא עזבו את הזוג לשנייה במשך חצי שנה. "גם ביום החתונה הם פיקדו עלינו כמו מפיקי אירועים לכל דבר", אומר יבגני.

     

    "אנשים נהנים לעזור אך בעיקר נהנים מהשתתפות באירוע עצמו". חתונה בהפקת "מברוק"
    "אנשים נהנים לעזור אך בעיקר נהנים מהשתתפות באירוע עצמו". חתונה בהפקת "מברוק"

     

     

    כמה אנשים הגיעו?

     

    "129 אורחים. כל הצוות היו מתנדבים של מברוק, צוות אורגני קרוב ל־30 איש ועוד עשרה מתנדבים של ספקים חיצוניים".

     

    ואיך היה?

     

    "האירוע היה מטורף. יש הבדל גדול בין אירוע רגיל שאתה בא ומשלם לכולם מראש לבין אירוע שכל הצוות בא מהתנדבות ולא מקבל שקל. שונה בתכלית מכל אירוע סטנדרטי ולדעתי הרבה יותר שמח. כל המלצרים רקדו עם האנשים, ובאו באמת לעשות שמח ולא לקבל משכורת".

     

    בכל זאת נתתם משהו בחזרה לארגון?

     

    "יש הסכם לא כתוב שאחרי החתונה באים להתנדב בשתי חתונות. היינו בחתונות באשקלון ובירושלים, וגם שם היה שמח לגמרי. גם חברה של ולנטינה התקבלה למברוק, היא ובן הזוג שלה חיילים בודדים בלי אף משפחה פה והם באמת חייבים את העזרה שלהם".

     

    האורחים שלכם ידעו שהם באים לחתונה שונה?

     

    "חלק מהאורחים ידעו עוד לפני האירוע שהוא בהתנדבות מלאה של צוות מברוק, אבל היה לנו חשוב להגיד להם תודה במעמד החופה ולתת להם את כל הקרדיט. אבל זה לגמרי לבחירת הזוג. יש חתונות שאנחנו התנדבנו בהן שתידרכו אותנו כמלצרים לא להגיד ולא להזכיר שאנחנו מתנדבים".

     

    "היה לנו חשוב להגיד למברוק תודה במעמד החופה ולתת להם את כל הקרדיט". ולנטינה ויבגני אוסטרובסקי ביום חתונתם.
    "היה לנו חשוב להגיד למברוק תודה במעמד החופה ולתת להם את כל הקרדיט". ולנטינה ויבגני אוסטרובסקי ביום חתונתם.

     

    האתגר: למצוא זוגות

     

    המתנדבים בארגון מחולקים לשתי קבוצות עיקריות: בעלי מקצוע שמתחלפים מאירוע לאירוע - כמו צלמים, מעצבות שמלות, קייטרינג ואולם - ובמקביל, כדי להוזיל עלויות, ישנה הקבוצה השנייה שבה נמצאים כל המתנדבים שנותנים שירות במהלך האירוע, ומלווים את החתן והכלה לפני. "אנחנו מייצרים פלטפורמת התנדבות, ולמרות שרוב המתנדבים הם סטודנטים יש גם מתנדבים בני 50 ששמעו על המיזם ומגיעים מכל מקום בארץ כדי לתת יד", אומר אוסטר. "אנחנו מתפעלים עמוד פייסבוק של מעל 5,000 משתתפים, ושם כולם יכולים לבדוק מתי האירועים העתידיים ולהירשם אליהם. אנשים נהנים לעזור, אבל בעיקר נהנים מהשתתפות באירוע עצמו. המתנדבים שלנו הם מעין קהילה שתפקידה לקדם את הסולידריות והערבות ההדדית בחברה הישראלית".

     

    איך האופרציה עובדת?

     

    "התחלנו עם סניף אחד במרכז הבינתחומי בהרצליה ושנה אחרי הקמתו פתחנו עוד סניף באוניברסיטת באר־שבע. הסניף בבאר־שבע עשה באזז גדול בעיר, אולמות פנו אלינו עצמאית וביקשו לשתף איתנו פעולה, בעלי מקצוע לא הפסיקו לצלצל, ובמהרה היו לנו יותר מתנדבים מאשר זוגות. בימים אלה אנו מקימים את הסניף השלישי באוניברסיטה העברית בירושלים, וכבר בסתיו הקרוב יש חתונה ראשונה שם".

     

    אתה יכול לשתף בסיפור מיוחד שנגע לך ללב?

     

    "קיימנו חתונה בבאר־שבע לזוג עולים חדשים, חתונה מאוד מיוחדת אבל עם מעט מאוד אורחים שהגיעו. אני זוכר שהיה לכל הצוות חשש גדול שלא תהיה אווירת חתונה. גם הזוג עצמו היה מבואס. תוך פחות משעה הצוות בשטח פשוט עברו שולחן־שולחן והרימו את הקהל שכן הגיע. כל המתנדבים נכנסו לרחבה בשיא האנרגיות בשלב מאוד מוקדם. הזוג, המשפחות וגם הצוות עצמו היו בהתרגשות שיא, וזה היה אחד האירועים הכי שמחים שיצא לי לקחת בהם חלק. דווקא ביום הזה תחושת השליחות והערבות יצרו אנרגיות שהיה קשה להתעלם מהן. בסוף הייתה חתונה מדהימה".

     

    איך אתם בודקים שהזוגות באמת זקוקים לכם?

     

    "מובן שאנחנו לא נכנסים לחשבון הבנק, אבל אנחנו הולכים לבתים ונפגשים איתם אחד על אחד, לא בקטע בוחן ובודק, אלא כדי להכיר אותם. אין לנו ספק בצורך של זוג שמגיע אלינו, ויש שלב מיון ראשוני שבו אנו מודיעים לזוג אם הוא מתקבל או לא".

     

    מה קורה למתנות ולצ'קים?

     

    "כל הכסף מהמתנות באירוע הולך לזוגות. החיסכון לזוגות והסכום שהם הרוויחו מהמתנות זה כדי להתחיל את החיים בצורה מכובדת וטובה. הזוג משלם אך ורק על עלות האוכל המינימלית שלגביה אנחנו מגיעים להסדר עם בעל הקייטרינג".

     

    מהם האתגרים שאתם נתקלים בהם?

     

    "האמת היא שהאתגר הכי גדול הוא להגיע לזוגות. איתור הזוג הוא תהליך לא פשוט בכלל וזו הסיבה שאנו פונים לתקשורת שדרכה נוכל להפיץ את השמועה. אני קורא לזוגות פוטנציאליים שרואים עצמם מתקשים לקיים את החתונה ומגיעים מרקע התנדבותי — אנחנו מחפשים לעזור למי שמסייע לקהילה וראוי לקבל בחזרה".

     


    פרסום ראשון: 22.07.18 , 20:10
    yed660100