שעת הסין

לימודי ערבית או שינון משפטים בצרפתית? • יותר ויותר תלמידים כבר הבינו שמיליארד סינים לא טועים - והחליטו לרכוש את השפה המדוברת ביותר בעולם: סינית • 70 תיכוניסטים ברחבי הארץ ייגשו מחר למבחן בגרות בשפה המורכבת והייחודית, במטרה להשתלב באקדמיה ולפתוח לעצמם דלת לעולם העסקים הגלובלי • התלמידה מאשה גרץ': "כשסיפרתי למשפחה ולחברים שאני לומדת סינית כולם התפעלו" • אדום עולה

כבר שנים שהשפה הסינית מסומנת כדבר הבא: אנשי עסקים שוברים שיניים כדי לתקשר בה וסטודנטים נוהרים לרכוש אותה באוניברסיטאות. אבל יש מי שהבינו כבר בגיל צעיר למה כדאי להכיר את השפה המדוברת ביותר בעולם. 3,000 תלמידים ממאה בתי ספר יסודיים ותיכוניים ברחבי הארץ לומדים סינית, 70 מתוכם ייגשו היום למבחן בגרות ברמה של חמש יחידות במקצוע.

 

לפני כשמונה שנים, ב־2011, ארבעה תלמידי כיתה י"ב סללו את הדרך והיו לראשונים שניגשו לבגרות בשפה הסינית. מאז הפך המקצוע ליותר ויותר פופולרי בקרב בני הנוער וכעת נרשם זינוק דרמטי של פי חמישים בקרב התיכוניסטים הלומדים את השפה במסגרת מוסדות החינוך.

 

בעקבות הביקוש הרב מצד תלמידים לפתוח מגמות ללימוד סינית צופים במשרד החינוך כי היקף התלמידים יוסיף לגדול, אך הדבר תלוי כמובן גם בגיוס מורים למקצוע.

 

ד"ר תמר כהן־קהת, מדריכה מרכזת ארצית להוראת הסינית במשרד החינוך, הסבירה כי הביקוש של התלמידים לרכישת השפה נובע מכך שמעמדה של סין כמעצמה כלכלית ופוליטית בעולם התעצם. לאור כך, עלתה גם חשיבותה של הסינית כשפה הזרה המדוברת ביותר בעולם.

 

"ככל שכלכלת סין מתחזקת, כך עוד בתי ספר, הורים ותלמידים מבינים את החשיבות של הנושא הן ברמת הפרט והן ברמת המדינה", מסבירה כהן־קהת, "לימוד השפה הסינית לא רק פותח בפני התלמידים עולמות חדשים של אופני חשיבה ושל תרבות, אלא גם פותח בפניהם הזדמנויות מגוונות בהשתלבותם במערכת ההשכלה הגבוהה ובעולם העסקים".

 

אז איך עושים בגרות בסינית? בבחינה בשנה שעברה התבקשו התלמידים לענות על שאלות הבנת הנקרא, לתרגם משפטים מעברית לסינית, להפגין מיומנויות מתחום הדקדוק וכן להשלים משפטים באופן תקני. מאשה גרץ', תלמידת כיתה י"א בחוות הנוער הציוני, החליטה ללמוד סינית לבגרות בעיקר מתוך עניין ואתגר. "סינית שפה קשה", היא מספרת, "במיוחד לזכור מילים וסימנים ולכתוב אותם. אבל לאט־לאט זה נעשה יותר קל. כשסיפרתי למשפחה ולחברים שאני לומדת סינית כולם התפעלו. אני מתכוונת להמשיך ללמוד סינית כדי לדעת לדבר באופן שוטף". גרץ' וחבריה למגמה ממתינים בקוצר רוח לטיול לסין בחופשת הקיץ במסגרת משלחת שאירגנה המורה שלהם.

 

כדי להקל על התלמידים את רכישת השפה הקשה והמסובכת אישר באחרונה משרד החינוך להשתמש בתוכנית הלימודים ביישומון בשם "פשוט סינית". באמצעות היישומון יכולים התלמידים ללמוד ולתרגל את השפה באופן עצמאי ובכיתה יחד המורים.

 

"האפליקציה והשיעורים הדיגיטליים משמשים כלי עזר בהוראה ולא כתחליף למורים", אמרה כהן־קהת. "תלמידים רבים משתמשים באפליקציה לתרגול ולמידה ומגיעים מוכנים לכיתה. הטכנולוגיה מסייעת בלמידה ובמענה למחסור במורים".

 

טל גל־און, מייסד "פשוט סינית", היישומון הראשון והיחיד ללימוד סינית בעברית, הסביר כי הוא מסייע בלימוד השפה והתרבות הסינית: "האפליקציה מכילה תרגול דיבור באמצעות מנוע זיהוי דיבור, תרגול קריאה, מנוע כתיבה המסייע בהבנת סדר הקווים בסימניות, אוצר מילים, ועוד".  

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הדגיש כי למידת סינית במאה ה־21 היא רכישת מיומנות חשובה. לדבריו "למידת השפה הסינית מגדילה את סיכוייהם של בוגרי מערכת החינוך להשתלב בעולם האקדמיה, ופותחת להם דלת לעולם העסקים הגלובלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "שעת הסין"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים