מלחמת המפרץ

בין תחנת כוח, שני נמלים, מכלי דלק, מפעלים, חומרים מסוכנים, שדה תעופה, רכבת ועומסי תחבורה כבדים, נמצאים תושבי מפרץ חיפה שמשוועים לאוויר - באופן מילולי • דוח חמור של מבקר המדינה מאשר את מה שהחיפאים והקרייתים כבר יודעים: התחלואה בסרטן, במחלות לב ובאסטמה חריגה, והמשרד להגנת הסביבה מתקשה לנטר את זיהום האוויר • אתמול הפגינו עשרות ליד בתי הזיקוק עם ארונות מתים של "ילדי עוטף בז"ן": "רווחים לא עושים על חשבון התושבים"

זיהום האוויר חריג, התחלואה גבוהה, ומשרדי הממשלה התרשלו לאורך השנים בפיקוח ובאכיפה: דוח מבקר המדינה שהתפרסם אתמול חושף את עומק המחדל שמעמיד את עשרות אלפי התושבים באזור מפרץ חיפה בסכנה יומיומית.

 

המבקר שפירא, שזהו הדוח האחרון שהוא מפרסם, מציין כי אזור מפרץ חיפה הוא אחד ממוקדי הזיהום הסביבתי הבולטים בישראל. באזור זה מתבצעת פעילות תעשייתית אינטנסיבית עוד מלפני קום המדינה, וכן מצויים בו תשתיות לאומיות כמו תחנת כוח, נמל מטענים, מכלי דלק, נמל נוסעים, שדה תעופה, רכבת ועומסי תחבורה – אשר מייצרים פליטות ניכרות של מזהמים מסוגים שונים לאוויר.

 

"כתוצאה מפליטות אלו וממבנהו הטופוגרפי המיוחד, סובל אזור מפרץ חיפה משך שנים רבות מבעיות של זיהום אוויר, ונתוני משרד הבריאות מהשנים האחרונות מלמדים כי בנפת חיפה, יש תחלואה גבוהה בהשוואה לממוצע הארצי", נכתב בדוח. מדובר במחלות כמו סרטן, מחלות לב, מחלות נשימה ואסטמה בקרב ילדים.

 

כדי להתמודד עם המצב, מציין המבקר, ובמגרת יישומו של חוק אוויר נקי, גיבש המשרד להגנת הסביבה את התוכנית הלאומית מפרץ חיפה שנכנסה לתוקף בשנת 2015, וביצע, ומבצע גם כיום פעילות רבה בקשר לתוכנית. "עם זאת העלה דוח ביקורת זה, ליקויים באופן גיבושה של התוכנית, בנושאים נדרשים שנעדרו ממנה, באופן הדיווח לציבור על יישומה ובמידת העמידה בלוחות הזמנים וביעדים שנקבעו בה, שחלקם טרם הושג גם כיום".

 

צילום: נחום סגל
צילום: נחום סגל

 

 

גורמים ממשלתיים ואחרים העלו לאורך השנים את הצורך לבחון אם אכן יש קשר סיבתי בין זיהום האוויר באזור מפרץ חיפה לתחלואה העודפת בו. המבקר מציין כי במבחן התוצאה, בחלוף שנים רבות מהעלאת הצורך בהעמקת המחקר ובגיבוש מסד נתונים בריאותיים מלא ומעודכן, ושלוש שנים מהחלטת הממשלה בעניין, בפועל, כמעט דבר אל השתנה.

 

"ראוי כי המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות יבחנו מהן הפעלות הנדרשות לשם הגנה על הציבור מפני שיעורי התחלואה החריגים, ובכלל זה פעולות להפחתת זיהום האוויר באזור ולמניעת מפגעים", כתב המבקר. "זאת ועוד, יש מקום שהממשלה תדון בהקדם בנושא חשוב זה, הנוגע לבריאותם וחייהם של מאות אלפי תושבי מטרופולין חיפה, ותבחן אם די בצעדים שננקטו עד כה להתמודד עם החשש הכבד כי זיהום האוויר הקיים גורם לתחלואה העודפת באזור, ותחבן את הפעולות המתחייבות בעניין זה בטווח הקצר ובטווח הארוך".

 

המבקר ציין בדוח את מספרן הגדול של החריגות, התקלות, הפרות החוקים וההוראות במפעלי קבוצת בז"ן שמצא המשרד להגנת הסביבה בשנים האחרונות. על פי הדוח, על אף הערות מבקר המדינה כבר משנת 2004, פעילותו של המשרד להגנת הסביבה עדיין לוקה בחסר במידה ניכרת בכל הנוגע להפעלת אמצעי האכיפה השונים העומדים לרשותו נגד הקבוצה. אתמול הפגינו תושבי האזור בסמוך לבתי הזיקוק נגד בז"ן וקראו "רווחים לא עושים על חשבון התושבים".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד להגנת הסביבה מכיר בחשיבותה של ביקורת המדינה, ומשתדל להפיק ממנה לקחים. כפי שגם צוין בדוח המבקר, פעולות המשרד בשנים האחרונות הובילו לשינוי מגמה, לצמצום הפליטות ולמגמת ירידה משמעותית ועקבית בריכוזי המזהמים במפרץ חיפה ובכלל הארץ - וזה הדבר החשוב לתושבי האזור".

 

ראש העיר חיפה, עינת קליש רותם, אמרה, "דו"ח הביקורת של מבקר המדינה בנושא זיהומים סביבתיים במפרץ חיפה, הינו מבהיל לקריאה וקשה לעיכול, ובפרט לאלה שאיבדו את יקיריהם. היות ומדובר בהתנהלות שנמשכת שנים, אין נראה שמדובר בטעות מצטברת או בתום לב. מדובר במחדל שגבה את חייהם של אלפי תושבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "מלחמת המפרץ"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים