yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 28.03.2016
    רצה ולא יצא
    סימה קדמון

    הבשורה נחתה על ראש הממשלה באמצע דיון ביטחוני. חצי שעה קודם עוד העריכה שרת המשפטים שהרוב בבג"ץ מובטח. אבל שקד טעתה. וכשקיבל נתניהו לידיו את פסיקת בג"ץ הפוסלת את סעיף היציבות במתווה הגז, הוא יצא מהדיון והסתגר להתייעצויות. כשחזר לחדר, הודיע שעקב הנסיבות יידחה המשך הדיון למועד אחר.

     

    איש לא התפלא: מבחינת נתניהו, מתווה הגז דוחה הכל. ועל פניו של ראש הממשלה ניתן היה לראות את עוצמת המכה שחטף. מכה לשלטונו, אבל גם מכה אישית קשה לו.

     

    מיותר לציין את כמות הזמן, האנרגיה, העצבים והמניפולציות הפוליטיות שהשקיע ראש הממשלה בניסיונותיו להעביר את מתווה הגז. במקום זה הוא ייאלץ להתמודד עכשיו עם ההשלכות הקשות על מעמדו: קודם כל, הפגנת חולשה מול המשקיעים הזרים האמריקאים, אבל גם הפגנת חולשה מול המערכת הפוליטית בישראל. הרי זה האיש שאמר לא מכבר באותו נושא: בסוף אני תמיד משיג את מה שאני רוצה.

     

    אז זהו, שכרגע הסוף הזה נראה מאוד רחוק, וכשבוחנים את התוצאה השלילית מול ההשקעה העצומה, הכוללת בין היתר גיוס של נימוקים ביטחוניים ומדיניים, העברת דרעי מתפקידו, הופעה בפני ועדת הכלכלה ועוד הופעה חסרת תקדים בפני בג"ץ — הרי שמדובר בלא פחות מכישלון קולוסאלי. וכל זה קורה בתקופת שפל מבחינתו של ראש הממשלה, כשהוא לכוד בין המרד של דודו אמסלם ואברהם נגוסה, שנוגסים לו ברוב הקואליציוני, לבין הרצון שלו להרחיב את הממשלה.

     

    מעניין איך בדיוק הוא מתכוון לעשות את זה. פסיקת בג"ץ אמש לא רק שלא מקרבת את הרחבת הקואליציה — היא מרחיקה אותה מרחק רב. קודם כל, קשה לראות באילו נימוקים ישתמש הרצוג כדי להצדיק את כניסתו לממשלה ככוח החילוץ של נתניהו. ומה תגיד יחימוביץ', המיועדת במקרה כזה לקבל את תיק הכלכלה, כשהדבר הראשון שתצטרך לעשות זה לקדם ולאשר בחקיקה את מתווה הגז. וחוץ מזה, הרי אף אחד לא מתנדב לעזור למי שחלש, בפרט בנושא שנוי במחלוקת כמו מתווה הגז.

     

    נתניהו יכול לנסות עכשיו לשכנע את השרים שנמנעו עד כה מלהצביע על מתווה הגז להשתתף בהצבעה בכנסת. כי זה מה שמסתמן כשלב הבא, אולי בנוסף לעריכת שינויים בסעיף היציבות — להעביר את המתווה בחקיקה. עד עכשיו היו שלושה שרים שסירבו להצביע ממניעים של ניגוד אינטרסים: כחלון, גלנט וחיים כץ. בינתיים כחלון התפטר בגלל החוק הנורווגי. נשארו כץ וגלנט, שעל ליבם יצטרך נתניהו לדבר.

     

    אז מה הפלא שהקולות הראשונים שנשמעו אמש היו תגובותיהם של שטייניץ ונתניהו, שאמרו (בהתאמה) שהחלטת בג"ץ היא "החלטה אומללה" ו"פסיקה תמוהה". מעניין שהופעתו של נתניהו בפני הרכב בג"ץ לא נראתה לו מעשה תמוה. רק כשהפסיקה לא מתאימה לשאיפותיו היא הופכת לתמוהה.

     

    פסיקת בג"ץ חתמה יום קשה מבחינתו של ראש הממשלה. היום הזה התחיל בישיבת ממשלה סוערת, שבה התנהל דיאלוג תוקפני בין ראש הממשלה לבין בנט. נתניהו, שמאותגר כל העת על ידי בנט מהימין, לכוד — שוב לכוד — בין תמיכה בצה"ל ובמערכת הביטחון לבין הרצון לרצות את מצביעי הימין שתומכים בחייל היורה בחברון. לפעמים נדמה שבנט פשוט נהנה מהאופן שבו הוא מצליח להוציא את נתניהו משיווי המשקל. בנט טען נגד חוסר הגיבוי של מערכת הביטחון שמתדרכת נגד החייל ודרש מהממשלה להגיד את דברה ולהתערב. נתניהו לא הצליח לשמור על קור רוחו, בפרט כשברקע הולכים ומתגברים הקולות הקוראים לשחרר את החייל היורה. בחיים שלי, הטיח נתניהו בבנט, נתתי גיבוי לחיילים והובלתי חיילים לקרב יותר ממך.

     

    נו, טוף. לא בטוח ששווה לעשות תחקיר ולבדוק מי משניהם, נתניהו או בנט, הוביל יותר חיילים לקרב. מה שכן אפשר לומר הוא שדפוס היחסים בין נתניהו לבין בנט, שראינו גם בצוק איתן, חוזר על עצמו ומצליח לזעזע את הממשלה.

     

    שקט, כך נראה, כבר לא יהיה שם.

     

     

     

     

     

    קראו עוד: כל הפרטים על הדרמה בבית המשפט

     

    קראו עוד: המתווה והמחלוקת - מה יכולה הממשלה לעשות

     

     

     

     

    yed660100