yed300250
הכי מטוקבקות
    תחנת הכוח בחדרה | צילום ארכיון: אלעד גרשגורן
    חדשות • 25.08.2016
    נושמים לרווחה
    בשורה טובה לתושבי חדרה והסביבה: משרד האנרגיה החליט להשבית את תחנת הכוח ולבנות במקומה תחנה שתפעל על גז טבעי ותזהם פחות • הבשורה הפחות טובה: זה יקרה רק בעוד שש שנים • המבנה הקיים יישמר לשעת חירום
    עמיר בן-דוד

    35 שנים אחרי שהחלה לפעול, תחנת הכוח הפחמית בחדרה, "אורות רבין", עומדת להיסגר: שר האנרגיה יובל שטייניץ החליט לסגור את היחידות המיושנות הפועלות בתחנה, ולהקים במקומן תחנת כוח חדישה, שתופעל בגז טבעי ותגרום פחות זיהום.

     

    כבר זמן רב שבמשרדי הבריאות והגנת הסביבה טוענים שזיהום האוויר מהתחנה פוגע בתושבי האיזור וגורם מדי שנה לעשרות מקרי מוות מוקדם ולתחלואה מיותרת. כך למשל, על פי נתוני משרד הבריאות באיזור חדרה שיעור התמותה גבוה ב־7% בהשוואה לשאר חלקי הארץ, כשחלק מהפער מיוחס לפליטות הגז מתחנת הכוח.

     

     

     

    בחודשים האחרונים ניהלו משרדי הבריאות והגנת הסביבה מערכה מול משרד האנרגיה בדרישה לסגור את התחנה ולהחליף אותה בתחנה שפועלת על גז טבעי, אולם במשרד האנרגיה התעקשו להשאיר אותה פועלת ולהמשיך לקדם פרויקט יקר להקמת מערך מסננים גדול שיפחית את הזיהום. אלא שבאחרונה, כפי נחשף ב"ידיעות אחרונות", התברר שהמסננים שהותקנו לא מצליחים להפחית את הזיהום לרמה הנדרשת – והעימות בין המשרדים התחדש.

     

    אתמול כאמור קיבל השר שטייניץ את ההחלטה ההיסטורית לסגור את התחנה. לדבריו את ההחלטה אפשר היה לקבל רק כעת, עם התקדמות הפרויקטים להזרמת גז טבעי ואחרי שהנושא נבחן בקבינט המדיני־בטחוני, והובטח שניתן יהיה לדאוג לאספקת חשמל למשק גם בעת חירום.

     

    החלטות דומות התקבלו במדינות רבות בעולם, שגם הן סגרו תחנות כוח פחמיות במטרה להפחית את פליטת גזי החממה ואת הזיהום הקטלני. עם זאת, גם על פי התסריט האופטימי הסגירה תצא אל הפועל רק בעוד כשש שנים. וגם אז, תחנת הכוח בחדרה לא תיהרס אלא רק תושבת, וניתן יהיה להפעיל אותה במצב חירום אם אסדות הגז הטבעי או מערך ההזרמה שלו ליבשה ייפגעו.

     

    תיכנון תחנת הכוח בחדרה, שהארובות שלה הפכו זה מכבר לסימן היכר בנוף הישראלי, החל בשנות ה־70, בין השאר על רקע משבר הנפט העולמי והחיפוש אחרי חלופות שיקטינו את התלות בנפט הערבי. יותר מעשור אחר כך הוקמה התחנה, כשבמרכזה שתי ארובות בגובה 250 מטר כל אחת. לפני כ־20 שנה הותקנו בתחנה עוד טורבינות ובעקבות כך הוקמה ארובה נוספת, שלישית, שנישאה לגובה 300 מטר.

     

    לפני כמה שנים החמיר המשרד להגנת הסביבה את הדרישות, ובעקבות כך הוחלט להקים בתחנות הכוח בחדרה ובאשקלון מערך מסננים מיוחד, שאמור היה להפחית את רמת הזיהום ב־80%–90%. באותה תקופה היה המשרד להגנת הסביבה שדרש את התקנת המסננים, למרות התנגדות משרד האנרגיה וחברת החשמל, שטענו כי הפרויקט יעלה מיליארדים ויוביל להתייקרות תעריפי החשמל.

     

    שאלות ותשובות: הארובות לא ייהרסו

    מתי תיסגר תחנת הכוח בחדרה?

    על פי התסריט האופטימי ניתן יהיה לסגור את התחנה בתוך שש שנים, אולם מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, ציין אתמול בזהירות כי כדי שזה יקרה "כולם צריכים לשתף פעולה". בעמותת "אדם טבע ודין" הביעו חשש שהזמן יימרח ושתושבי האיזור יסבלו עוד שנים רבות מזיהום.

     

    מה המכשולים בדרך?

     

    קודם כל צריך להחליט היכן תוקם התחנה החדשה שתפעל על גז טבעי, וכל החלטה כזו צפויה לעורר התנגדויות. אחר כך צריך להחליט מי יבנה את התחנה החדשה – חברת החשמל או חברה פרטית שתיבחר במכרז. לבסוף צריך להמתין ולראות שמאגרי הגז הטבעי לויתן, כריש ותנין, ייפתחו ויזרימו גז לחוף בכמות הנדרשת.

     

    האם הארובות יהרסו?

     

    לא. ההחלטה היא להשאיר את התחנה במצב של "תרדמת" כך שניתן יהיה להפעיל אותה בעת חירום. כדי להבטיח זאת התחנה אף תופעל לכמה שעות בכל חודש, כדי לשמור על תקינות המערכות.

     

    האם החשמל צפוי להתייקר בעקבות ההחלטה?

     

    במשרד האנרגיה מעריכים שבטווח הנראה לעין לא אמורה להית השפעה מהותית על תעריפי החשמל. על פי ניתוח כלכלי שנעשה עבור המשרד לאיכות הסביבה, אחרי שמביאים בחשבון את כל העלויות והמשמעויות – עדיין המעבר לתחנה שפועלת על גז טבעי יחסוך למשק כסף.

     

    מה יקרה לעובדי התחנה שתיסגר?

     

    בתחנת הכוח בחדרה מועסקים כ־300 עובדים, שרובם עלולים בסוף המהלך למצוא את עצמם בלי עבודה. זאת, מאחר שהשר שטייניץ כבר הודיע כי התחנה החדשה שתוקם תופעל בידי חברה פרטית. יו"ר ועד העובדים הארצי של חברת החשמל, מיקו צרפתי, סירב אתמול להתייחס להחלטה אולם יו”ר הוועד הצפוני, יעקב דבידה, הכריז כי צפוי מאבק למניעת פיטורים.

     

     

    בסופו של דבר הותקן מערך סינון ראשון בחדרה, שהוביל להקמת ארובה רביעית, ובימים אלה מסתיימת התקנת מערך דומה באשקלון. אלא שבשנה האחרונה המשרד להגנת הסביבה, בהובלת השר לשעבר אבי גבאי, שינה את עמדתו ודרש לעצור את הפרויקט בטענה שממילא תחנת הכוח בחדרה מיושנת ושהשימוש במסננים לא יפחית מספיק את הזיהום. הפעם משרד האנרגיה התנגד, בטענה כאמור שהתחנה חיונית להבטחת הביטחון האנרגטי של ישראל. אולם בחודשים האחרונים התברר כאמור שהמסננים לא עומדים ביעד שהוצב להם – ונסללה הדרך לסגירה.

     

    "ההחלטה משקפת את המדיניות החדשה של משרד האנרגיה", אמר אתמול שטייניץ. "אני מנהיג מדיניות שאפשר לסכמה בכותרת: מינימום פחם, מקסימום ביטחון אנרגטי".

     

    השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, בירך על ההחלטה וכינה אותה "אמיצה". מי שהשביתה מעט את השמחה הייתה עמותת "אדם טבע ודין", שהזכירה כי מהרגע שהוחלט לסגור את תחנת רידינג ועד שנסגרה בפועל חלפו 13 שנים. "אסור שבריאותם של תושבי חדרה והאיזור תמשיך להיות הפקר", אמר מנכ"ל העמותה, עו"ד עמית ברכה.

     

    yed660100