yed300250
הכי מטוקבקות
    25.7.1974
    24 שעות • 22.01.2018
    25.7.1974 | העלייה לסבסטיה
    יפעת ארליך

    "סבסטיה הוא אחד מהאירועים המכוננים ב־70 שנות עצמאותה של ישראל, מפני שההתיישבות היא המימוש של תוצאות מלחמת ששת הימים", אומר בני קצובר ממקימי גרעין אלון מורה ולשעבר ראש מועצת שומרון. "חבלי המולדת היהודית עמדו ריקים. לא היה יהודי אחד מירושלים ועד עפולה". קצובר היה מראשוני המתיישבים בחברון וממקימי קריית־ארבע. הוא לא חשב לקחת על עצמו גם את משימת יישוב השומרון. "חיכינו שש שנים, מ־67 עד 73, שמישהו יקום ויעשה מעשה מקביל למה שאנחנו עושים ביהודה. אף אחד לא קם. ביהודה היו אז כבר ארבעה יישובים ואלף תושבים. בשומרון, כלום. יום אחד החלטנו אני וידידי, הרב מנחם פליקס, שאין ברירה, אנחנו ניקח את זה על עצמנו. סגרנו את הגמרא, והחלטנו להקים גרעין התיישבות".

     

    מה קרה באותו בוקר שהוביל לסגירת הגמרא?

     

    "ערב קודם הייתי בעוד פגישה אצל הרב חיים דרוקמן. זו כבר הייתה הפגישה העשרים במספר שדנה בשאלת יישוב השומרון. חזרתי מאוכזב מהפגישה, כי שוב לא קרה כלום. במקום ללמוד, שיתפתי את הרב מנחם פליקס, שהיה החברותא שלי, באכזבתי. הבנו שאין ברירה ואנחנו ניקח את המשימה על עצמנו. חשבנו שהניסיון שלנו בחברון ייתן לנו את תעצומות הנפש להוביל משימה שהיא נגד עמדת הממשלה ונגד עמדת כל העולם. הבנו שיתרוננו באמונה ובמסירות, ושצריך למצוא עשרים משפחות שיסכימו להיאחז במקום בציפורניים, בלי מים ובלי חשמל. תוך חודש, במרץ 73, כבר גייסנו עשרים משפחות לגרעין אלון מורה".

     

    לפני שעלה אל ההר מצא הגרעין שלושה שרים בממשלת העבודה שתמכו בו: משה דיין, שמעון פרס וגד יעקובי. "זה היה עוד לפי מלחמת יום כיפור. המלחמה ותוצאותיה גרמו לנו להבין שחייבים לעלות על הקרקע".

     

    שמונה ניסיונות עלייה, מתוכם חמישה לסבסטיה בשנים 75־74, הסתיימו בקבלת אישור להתיישבות במחנה קדום על ידי שר הביטחון שמעון פרס. מובילי המאבק נישאו על כפיים בריקודים סוערים. העליות לסבסטיה סחפו אחריהן גל רחב של תומכים, שכללו את מנחם בגין ו־25 חברי כנסת מ"חרות", שמונה חברי כנסת מהעבודה, ודמויות מופת כמו מאיר הר־ציון, נעמי שמר והרב קרליבך. "הרב צבי יהודה קוק, שהשתתף בעצמו כבר בעלייה הראשונה, אמר לנו שמי שיונק מהמעיין היהודי לא רק שלא יתייבש, אלא שהכל יפרח לו דווקא מארץ ישראל. זה אכן מה שקרה. זה הרגע שבו הציונות הדתית עברה לעמדת הובלה והנהגה. הקמנו 150 יישובים, הקמנו גרעינים תורניים בכל הארץ, ישיבות, מדרשות לבנות, מכינות. מי היה מאמין שכיום חיים ביהודה ושומרון חצי מיליון יהודים". 

     

     

     


    פרסום ראשון: 22.01.18 , 20:50
    yed660100