yed300250
הכי מטוקבקות
    נחל כזיב | צילום: אלעד גרשגורן
    מסלול • 07.08.2018
    זורמים צפונה
    בריכות עמוקות, פלגים מרעננים, מעיינות חבויים ונחלים שוצפים: כל הטוב הזה ממתין לכם במרחק של 2־3 שעות ממרכז הארץ • מדריך הטבילה הצפוני השלם לקיץ מרענן

    1. בריכת המשושים

    היא גדולה, עמוקה, קרה גם בשיא הקיץ, והיא בעיקר נראית כאילו צייר סוריאליסטי יצר אותה, בעיקר בזכות משושי הסלע הבזלתיים שסביבה. בריכת המשושים היא שיא הביקור בנחל משושים שבשמורת הטבע יהודיה. כאן מעניקה לכם רמת הגולן שואו של קניונים עמוקים, מפלים שובי לב, וסלעי הבזלת חמורי הסבר שמנקדים את הכל.

     

    ההליכה מנקודת החניה לבריכה לא קלה, וכרוכה בעלייה בחזור (עניין של כחצי שעה), אבל המאמץ בהחלט שווה. ואם נשאר לכם עוד כוח, נסו את שביל התצפית הקצר והמעגלי, שמספק מבטים אל רחבי השמורה.

     

    הגעה: הכניסה לשמורה מכביש 888, צפונית לחד־נס.

     

    בריכת המשושים | צילום: אלעד גרשגורן
    בריכת המשושים | צילום: אלעד גרשגורן

     

    קראו עוד:

    משתכשכים בדרום

    טובלים בכיף במרכז

     

     

    2. שמורת טבע תל דן

    ואז, בלב מה שנדמה כג'ונגל אפלולי, מופיעים לפתע "מעיינות גן עדן" – מרחב גדוש פלגי מים הזורמים אנה ואנה, כמו לקוחים מסרט טבע. וזו רק אחת ההפתעות שמתגלות למי שמתמסרים לשביליה של שמורת תל דן – העשירה במים כל ימות השנה.

     

    כאן, באצבע הגליל, כשהארץ כולה לוהטת בחום הקיץ, ממתין מרחב מוצל וקריר, שנוצר באדיבותו של נחל דן. יש פה שבילי טיול המשתרגים אלו באלו, אבל כולם מובילים אל הממתק האולטימטיבי: בריכת השכשוך היפה שמסתתרת תחת חופת היער. המים קרים־קרים, והילדים פשוט יעופו עליהם. ועליכם.

     

    הגעה: על כביש 99 (קריית־שמונה-מסעדה), כ־11 ק"מ מזרחית לצומת המצודות, בסמוך לקיבוץ דן.

     

     

    3. שמורת טבע נחל שניר

    שמורת נחל שניר (חצבאני) הפכה זה מכבר לסמל לטיולי מים קיציים, שנערכים תוך כדי הליכה נינוחה במים. פה מופיע מפל קטן, שם בריכה סודית – רק תבקשו. נחל שניר הוא הארוך שבמקורות הירדן, ובצידיו משגשג יער שיעשה לכם צל נעים בטיול. המסלול נערך במים רדודים, ומתאים לכל המשפחה. הגעתם עם פעוטות? נסו קודם כל את בריכת השכשוך שממתינה לא רחוק מהכניסה לשמורה.

     

    עוד כדאי לדעת כי לאחרונה נחנך בשמורה "פארק החושים" – הכולל מסלול חווייתי שמתאים לקטנים. אורכו כחצי קילומטר, והוא מחולק למקטעים היוצרים מחווה לבעלי חיים שונים, לצד חידות, משימות והליכה ברגליים יחפות על משטחים טבעיים כגון אבנים, בוץ, מים, עץ ועוד.

     

    הגעה: כ־5 ק"מ מצומת המצודות בקריית־שמונה לכיוון מזרח כביש 99 – עד קיבוץ הגושרים ולפי השילוט.

     

    4. שמורת טבע נחל חרמון

    האם יש כאן מישהו שעוד לא דגם את שביליה של שמורת טבע נחל חרמון (בניאס)? אם זה המצב, סעו ממש עכשיו, כי אף שאי־אפשר להיכנס למים (מסיבות אקולוגיות ושמירה על מאזן החיים של בית הגידול הייחודי), מדובר באחד מטיולי המים היפים בצפון הארץ.

     

    אחד משיאי הטיול הוא הליכה על "השביל התלוי" שבמתחם המפל. השביל מקובע לצד מצוקי הבזלת, וממש מרחף מעל פני המים הזורמים בעוז. זו חוויה בלתי נשכחת, ואחריה כדאי להמשיך אל מפל הבניאס השוצף, שרסס סמיך אופף אותו (ואתכם). השמורה, בנקודת המפגש בין עמק החולה ורמת הגולן, כוללת מתחם נוסף – מתחם המעיינות, ובו פלגי מים ושרידי מקדשים קדומים.

     

    הגעה: אל שני המתחמים – מכביש 99, קילומטרים ספורים מזרחית לקיבוץ שניר (שימו לב לשילוט הרלוונטי לכל מתחם).

     

     

    5. גן לאומי חורשת טל

    לטייל בתוך ציור. זה אולי התיאור הכי מדויק של מרחב ירוק ורחב ידיים זה, המצוי באצבע הגליל והפך לאחד ממתחמי הקמפינג המטופחים והפופולריים בצפון הארץ.

     

    אבל לפני או אחרי לילה מגבש בטבע (או סתם בביקור), דגמו כל מה שיש לאתר הגדול הזה להציע: כאן, על פני כ־700 דונם, תגלו מדשאות עם שפע פינות פיקניק, חורשת עצי אלון עתיקים, פלגי מים ציוריים החולפים בתעלות, ואגם שחייה גדול ומהנה. האתגר הכי גדול שלכם יהיה לשלוף מפה את הילדים. בהצלחה עם זה.

     

    הגעה: על כביש 99 (צפונית מזרחית לקריית־שמונה), כ־5 ק"מ מזרחית לצומת המצודות.

     

    חורשת טל | צילום: אפי שריר
    חורשת טל | צילום: אפי שריר

     

    6. שמורת טבע נחל עיון

    בפאתי מטולה מסתתר קניון מצוקי נהדר ופוטוגני, העונה לשם "נחל עיון". הוא אמנם פחות מוכר מהקולגות הסמוכים – כמו נחל שניר, חרמון או דן – אך הוא מציע טיול יפה לאורכו, שיפגיש אתכם עם מפלים שכל אחד מרשים מרעהו. בקיץ מומלץ לערוך את הטיול מוקדם בבוקר, או לדגום רק את מפל התנור – היפה שבמפלי הנחל. הוא יורד לאורך כ־30 מטר במעיין ארובת סלע מרשימה, וניתז בעוז אל בריכת מים. מומלץ גם להגיע לנקודת התצפית שמעליו, ולזכות בנוף פנורמי של המרחב כולו. זה דורש טיפוס קל, אבל ההתנשפות שווה.

     

    ואם לילדים חם אחרי הטיפוס, דלגו איתם אל בריכת השכשוך הקטנה שהוקמה בשמורה – ותנו להם להוציא את יתרת המרץ שנותרה בהם.

     

    הגעה למפל התנור: מכביש קריית־שמונה-מטולה. כקילומטר אחד מדרום למטולה פונים מזרחה.

     

     

     

    למסלול המלא: בדרך המתחילה מהקצה הצפון־מזרחי של מטולה, ליד גדר הגבול.

     

    7. גן לאומי חוף אכזיב

    כמה גוונים של ים אתם מכירים? אם תגיעו לחוף הקטן והאינטימי בגן לאומי אכזיב, בין נהריה לראש הנקרה, תגלו עד כמה ה"כחול" יכול להיות מגוון ועשיר. הים הכחול־טורקיז־צלול הזה חודר אל מפרץ יפהפה שיעטוף אתכם בשעות הקרובות. כמו לצוף בחופי יוון, רק בלי הבוזוקי.

     

    יש פה בריכות, חלקן מעשה ידי הטבע וחלקן מעשה ידי אדם, ומולכם, על גבעה נמוכה, רובצים שרידי מבנים קדומים המעוטרים בעצי דקל. היש תפאורה חופית משובחת מזו?

     

    מומלץ להביא לא רק בגד ים, אלא גם מסכה ושנורקל, כדי לעקוב מקרוב אחר שלל היצורים הימיים. אל תגידו שלא ידעתם. וגם שפועל כאן חניון לילה מאובזר ופסטורלי להפליא.

     

    הגעה: כ־5 ק"מ מצפון לנהריה. הכניסה מכביש 4, פנייה ראשונה שמאלה אחרי קיבוץ גשר הזיו.

     

    חוף אכזיב | צילום: אלעד גרשגורן
    חוף אכזיב | צילום: אלעד גרשגורן

     

    8. שמורת טבע נחל עמוד

    חם לכם? המשיכו לצעוד, כי ככל שתלכו יותר, הטבילה במים בקצה הדרך תהיה מרעננת יותר. זו פסיכולוגיה בגרוש שתמיד עובדת. נחל עמוד, לא הרחק מצפת, זורם בשמורת טבע שוקקת חיים, שבה גם שרידי פעילות אנושית מהעבר – מטחנות קמח קדומות ועד מערות ששימשו את האדם הקדמון.

     

    אבל אנחנו כאן בשביל המים, ולכן מומלץ לצאת לטיול בנחל עמוד עילי, היישר לעבר בריכות שכווי – בריכות קטנות, רדודות, ובעיקר מוצלות. בדרככם מטה אל ערוץ הנחל, תחלפו לצד מבנה משטרת עין תינה הנטוש, מעיין עין יקים, המזין בוסתנים מטופחים, ושאר הפתעות שיצוצו על הדרך. קחו הרבה מים.

     

    הגעה: מכביש 866 בין צומת חנניה לצומת מירון, שני ק"מ מצפון לכפר שמאי.

     

    9. שמורת טבע נחל כזיב

    הגליל המערבי מציע לא מעט מסלולי טיול שמתאימים לקיץ, בעיקר בשל מיקומו – מול בריזת הים הנעימה. אך אין ספק שאחד ממלכי האזור הוא נחל כזיב, שמציע טיול מים קלאסי, שכל הזמן מפתיע. וכיוון שמדובר במסלול לצד הנחל, בכל פעם שקצת חם לכם – פשוט היכנסו לטבילה, ואז תמשיכו הלאה. יותר טוב מזה?

     

    הבריכות הטבעיות יפצירו בכם לא רק לטבול בהן, אלא גם לצלמן מכל עבר, בזכות היופי ששורר כאן, בעומק הערוץ שחורש צפוף מעטר אותו. המסלול בנחל ארוך למדי (כ־7 ק"מ), אבל ניתן לבצע טיול הלוך־ושוב (4.5 ק"מ סך הכל) אל עין טמיר, במסלול שמתחיל ומסתיים בחניון שלצד מצפה הילה. מתאים למשפחות אוהבות לכת. אם נשאר לכם זמן, דלגו גם למבצר מונפורט הסמוך.

     

    הגעה: מכביש 89 למעיליא ומשם לחניון הילה, מול מצפה הילה.

     

    10. עין שוקק

    כיאה לשמו, עין שוקק הוא אחד המעיינות הפופולריים במרחב שזכה לכינוי "עמק המעיינות". למה? כי יש בו כל מה שמעיין שמכבד את עצמו צריך כדי למשוך טובלים נלהבים: דרכי הגעה נוחות, שפע צל, פינות פיקניק כיפיות, מים צלולים וגם בריכה גדולה. כאן, בלב בקעת בית־שאן, שהקיץ מכה בה ללא רחם, מספק המעיין הזה בריחה נהדרת של שעה, שעתיים, חצי יום ואף יום שלם.

     

    הגעה: לחניון הראשי של פארק המעיינות מגיעים מכביש 669, בין בית־שאן לצומת השיטה.

     

    11. נחל הקיבוצים

    בריכת הקיבוצים, שמקבלת את מימיה מנחל הקיבוצים בעמק בית־שאן, אף היא חלק מ"עמק המעיינות", ואם הגעתם עד עין שוקק, אין סיבה לוותר עליה. מה גם שכאן הגישה ברכב פשוטה ונוחה יותר: מחנים, צועדים שתי דקות ומגיעים אל המים ואל חורשת איקליפטוסים שעושה צל נעים. הבריכה גדולה יחסית, וסביבה המון פינות סתלבט. תעלה צרה ממשיכה ממנה לנחל עצמו, העטור בצמחיית נחלים סבוכה ומציע מסלול הליכה רטוב. לצד הבריכה שולחנות פיקניק לרוב.

     

    • הגעה: מכביש 669 לכיוון דרום־מזרח. אחרי שחולפים לצד קיבוץ ניר דוד, פונים מערבה לפי השילוט, אל דרך עפר שמובילה לחניה.

     

    12. המג'רסה

    טיול מים אמיתי דורש הליכה ב... מים. הגיוני, לא? ובכן, זו הסיבה שהטבע ברא לנו את המג'רסה, או אם להיות רשמיים: "שמורת טבע הבטיחה". כאן, בבקעת בית צידה, יוצרים הנחלים שיורדים מהגולן לכינרת נוף לגונות, בריכות ופלגי מים, שגם בביקור שני, שלישי ועשירי יודעים לרגש. המסלול הקצר שלכם (כקילומטר) נערך בנחל דליות, ומתאים גם למשפחות עם ילדים. כדאי לדעת כי רשות הטבע והגנים הכשירה באתר מסלול נגיש המאפשר כניסה למים בעגלות נכים.

     

    המסלול עצמו מוסדר, ובמקום יש אפשרות לפיקניקים, ואפילו מלתחות ומקלחות.

     

    הגעה: נוסעים בכביש המזרחי של הכינרת (92), ובמעגל התנועה המוביל למעלה גמלא פונים מערבה בדרך מסומנת בסימון שבילים כחול, על פי שילוט ההכוונה למג'רסה.

     

     

    המג'רסה | צילום: אפי שריר
    המג'רסה | צילום: אפי שריר

     

    13. שמורת טבע עין תינה

    טבעי להניח כי כביש ציורי כמו כביש 918 חייב להחביא בין פיתוליו אוצרות. ואכן, אחת ההפתעות בשוליו היא עין תינה. כאן, בנקודת המפגש הדרמטית בין שיפולי רמת הגולן לעמק החולה, מתפתל מסלול הליכה קצר (כקילומטר לכל כיוון), שבו בריכה רחבת ידיים, מפל בזלתי יפה, וגם נופי טבע נהדרים, הנראים היטב מראש המפל. המסלול קל ומתאים לכל המשפחה. זה גם מקום שנעים לרבוץ בו שעות ארוכות, בלב הטבע.

     

    הגעה: מכביש 918, כ־9 ק"מ צפונית לצומת גדות, מחנים לפי השילוט לעין תינה.

     

    14. נחל גילבון

    טיול בגולן בשיא הקיץ מחייב טבילה הגונה. נחל גילבון מציע מסלולים קצרים יחסית: ירידה למפל גילבון וחזרה באותה דרך, או מסלול מעגלי ארוך יותר (3.5 ק"מ), שפוקד גם את מפל דבורה. תחליטו מה טוב לכם לפי המוטיבציה באותו יום, ומעלות החום.

     

    שיא הטיול במפל גילבון, שזורם כל השנה וגובהו מרשים – כ־41 מטר. בריכת המפל עמוקה וגדולה, ובשיא הקיץ, אין חכם מאשר לעמוד תחת המפל האדיר ולקבל עיסוי קרקפת אימתני.

     

    הגעה: כמה מאות מטרים מצפון לצומת נשוט שעל כביש 91, פונים צפונה לשביל עפר בסימון שבילים אדום. מכאן ניתן לבחור בחניון מפל גילבון בלבד, או למסלול המלא – שמתחיל לצד שרידי כפר סורי. המקום משולט ומסומן.

     

    15. גן לאומי מעיין חרוד

    למרגלות הר הגלבוע, שתמיד מפתיע בצורתו הדרמטית, ממתין פארק נופש מטופח ואינטימי מהסוג שקשה לעזוב, במיוחד אם אתם בהרכב משפחתי. הפארק זכה לשמו בזכות מעיין חרוד, הנובע מתוך מערה בעלת סיפור מקראי בלתי נשכח. הוא חולף לצד מדשאות יפות בפלגי מים צוננים, ומגיע אל בריכת שכשוך רדודה. ואם אתם חובבי היסטוריה, אל תתעצלו, וטפסו – לפני, אחרי או בין הטבילות – אל אחוזת הקבר של יהושע ואולגה חנקין, ואל נקודת תצפית יפה הצופה אל מרחבי העמק. אהבתם? מומלץ להעביר כאן עוד לילה (ויום), בזכות חניון הלילה הנעים והמאובזר.

     

    הגעה: בין עפולה לבית־שאן, על כביש 71, לפי השילוט.

     

    16. גן השלושה (סחנה)

    מתי בפעם האחרונה ביקרתם בגן לאומי גן השלושה (הסחנה)? בין שעשיתם זאת לפני זמן רב ובין שרק לאחרונה, אולי תופתעו לגלות כי האתר היפהפה הזה, החביב גם על תיירים, הוא מעשה ידי אדם: הבריכות העמוקות והמפלים השוצפים תוכננו לפני מספר עשורים, במקום שבו הייתה נביעה קיימת לצד נחל העטור בטחנות קמח קדומות. כיום זה נראה הדבר הכי טבעי שיש – וכך יש גם להתייחס למקום, שכונה על ידי מגזין "טיים" כאחד מ־20 פארקי המים היפים בעולם. כדאי לדעת שבמקום שולבה לאחרונה תאורת לילה מרהיבה, ובסמוך – באתר "חומה ומגדל", נחנך מיצג אורקולי, שמגולל את קורות המקום מנקודת מבטם של החלוצים (להרשמה ופרטים: 04-6581017).

     

    הגעה: על כביש 669, בין צומת השיטה לבית־שאן.

     

    הסחנה, גן השלושה | צילום: דורון נסים
    הסחנה, גן השלושה | צילום: דורון נסים

     

    17. שמורת טבע יהודיה

    אחת משמורות הטבע הגדולות בגולן מתהדרת בקניונים עמוקים שבהם זורמים נחלים היוצרים בדרכם מפלים ובריכות עמוקות. השמורה במרכז הגולן כוללת כמה וכמה מסלולי מים רטובים, ברמות קושי שונות. כך למשל שביל חדש יחסית המאפשר גישה למפל יהודיה, טיול בנחל זוויתן ועוד. אם אתם רוצים לחוות את הטבע כאן במלוא הדרו, הישארו ללון בחניון הלילה, והתעוררו בבוקר היישר אל מסלולי הטיול.

     

    הגעה: כ־7 ק"מ מזרחית לצומת יהודיה, על כביש מספר 87.

     

    18. נחל אל־על

    נכון, חלקים רבים ממנו חשופים לשמש, אבל כמו בכל טיול מים טוב, הם רק יגרמו לכם להעריך עוד יותר את הטבילה. נחל אל־על בגולן מיועד למשפחות מיטיבות לכת. בתמורה למאמץ הוא יספק לכם תפאורה הכוללת מצוקי בזלת, קניון מרשים, וגם שני מפלים עם בריכות שכיף לטבול בהן. המפל השחור נופל מגובה 9 מטרים, והמפל הלבן – מ־15 מטר. יש להצטייד במפת סימון שבילים.

     

    הגעה: מכביש 98 שבגולן לאבני איתן. אל נקודת הסיום: מכביש 98 לחניון המפל הלבן, ליד אלי עד.

     

    19. עין ציפורי

    עין ציפורי? עינות ציפורי? מעיין ציפורי? לא מעט שמות יש למקום החבוי הזה, שרבים לא מכירים. אם אתם בדרך צפונה, או מבקרים בגן לאומי ציפורי, אל תחמיצו את צמד המעיינות החמודים והמרעננים שממתינים לכם באזור.

     

    הליכה לא ארוכה מנקודת החניה תביא אתכם אל שפיעה של מספר מעיינות. כאן תמצאו שתי בריכות קטנות. אחת חבויה לצד שרידי מבנה, והשנייה – בריכה טבעית לחלוטין. הראשונה רדודה (כ־30 ס"מ), ובשנייה כבר אפשר לצלול קלות, לעומק מטר. יופי של נקודת מנוחה, אך מומלץ להצטייד בשמשייה – כי המקום אינו מוצל. וגם במחצלת כמובן.

     

    לפני או אחרי הטבילה, אל תוותרו על צעידה חווייתית ב"מנהרת ששת הפירים" שבגן לאומי ציפורי – הליכה אפלולית ומסתורית מתחת לפני הקרקע.

     

    הגעה: נכנסים למושב ציפורי מכביש 79, ואחרי כ־250 מטרים מחנים ברחבת חניה מימין לכביש. הליכה של פחות מ־100 מטר תביא אתכם אל המעיינות.

     

     

    * הכניסה למים היא באחריות המטיילים, והקפיצה אליהם אסורה ומסוכנת. למידע על סיורים ופעילויות של רשות הטבע והגנים באוגוסט: טלפון 3639*, http://parks.org.il

     


    פרסום ראשון: 07.08.18 , 18:46
    yed660100