yed300250
הכי מטוקבקות
    נירה ורותי רוסו
    7 ימים • 08.11.2018
    אל תקרא לי מותק
    לרגל יום הסוכרת הבינלאומי, כמה עצות טובות וכמה מתכונים שווים. ממש לא רק לחולים!
    נירה ורותי רוסו

    אנחנו לא מכורים לסוכר. יגידו מה שיגידו המרפאים והמכונים, בשונה מסיגריות, אלכוהול והימורים, כל בני האדם נולדו עם התניה ביולוגית לאהוב מתוק. זה יצר הישרדותי חשוב, שכן מתוק הוא מקור האנרגיה. אלא שלמערכות אבולוציוניות מתוחכמות כמו זו שגורמת לתינוקות בני יומם לחפש ולאהוב מתוק ‑ אין דרך לתקן את עצמן בעיתות של שפע.

     

    התוצאה: מספר חולי הסוכרת בישראל עלה ב־50 אחוז ב־25 השנים האחרונות, והמספר עוד צפוי לטפס. אם במבחני המיצ"ב ישראל מדשדשת מאחורי מדינות ה־OECD, דווקא באחוזי התמותה הנובעת מסוכרת אנחנו על המפה, במקום השני, אחרי מקסיקו, בטבלה העולמית. גם כן הישג.

     

    גם אם אין לכם סוכרת כרגע, ייתכן שבעתיד תהיה, וגם אם לא תהיה, ייתכן שאתם נלחמים במשקל, וגם אם אתם לא, אין כבר כמעט מי שלא מחפש מתכונים טובים, טעימים, מפנקים באמת, שהם דלי או נטולי סוכר.

     

    אספנו כמה מתכונים שאנחנו אוהבות לרגל יום הסוכרת הבינלאומי שחל בשבוע הבא. כאלה שלא יגרמו לנו אף פעם להרגיש שהתפשרנו על אוכל של תוכים. ואפילו המלצה על מקום נהדר שתואם בדיוק את הגישה הזו: אוכל עם מודעות, ללא סוכר ובלי ייסורי מצפון.

     

    הכל אישי

     

    את המדור (ואת המדור הבא, שגם הוא יעסוק בנושא) ליוותה הדיאטנית הקלינית עינת מזור. היא נתנה לנו כמה כללי בסיס שאיתם כדאי לצאת לדרך:

     

    סוכרת היא לא מצב זמני: לכן אין שום הצדקה לדיאטת כאסח או מיליון איסורים, אלא לשינוי תזונתי שאתם יכולים לעמוד בו. תמצאו מה שאתם אוהבים, בעיקר מזון טבעי ולא מעובד, ודאגו שיהיה לכם תמיד במלאי.

     

    תזונה מותאמת אישית: לא בהכרח לחם מלא ‑ הסוכר בדם עולה ברמה שונה אצל אנשים שונים, גם אם הם אוכלים את אותו הדבר. כדאי לבדוק בצורה מדויקת אילו מאכלים מזיקים לכם אישית במיוחד, ולפעול בהתאם.

     

    שילובים: פחמימות מעלות את הסוכר בדם, ושומנים, חלבונים וסיבים ממתנים את העלייה. לכן לא כדאי לצרוך פחמימות וסוכר לבד. עדיף לאכול פרי עם אגוזים, ולא פרי לבדו.

     

    מיצי פירות: גם אם אפרסק בריא יותר מסוכריות גומי, אין זה אומר שאין בו סוכר. בשביל כוס מיץ תפוחים טבעי, עשוי בבית, טעים ונהדר, תצטרכו לסחוט שלושה תפוחים ותקבלו סוכר משלושה תפוחים. זה הרבה, למשהו שגומעים בדקה. שימו לב מה יש במיץ שלכם, וכמה פירות נכנסים לתוכו.

     

    השורה התחתונה: אכלו פחות, מלאו את הבית רק בדברים שטובים לכם (הם גם טובים לבני המשפחה שלכם!), זוזו יותר, לכו ברגל כשאתם יכולים, נסו לישון טוב בלילה ולשמור על שלווה יחסית, עד כמה שאפשר.

     

    סלט ניסואז פרוע

     

    למה פרוע? כי לפי הרבנות הראשית של המטבח הצרפתי, סלט ניסואז אמור להיות מאורגן לפי מרכיבים שכל אחד מהם מטופל ומתובל אחרת.

     

    הם צודקים בגישה הזו, אבל אנחנו ישראלים, וגם תראו איזה יופי הסלט הזה נראה כשמגישים אותו ככה, מאורגן באופן פראי, עם סדר לא מסודר, בבלגן מוקפד.

     

    הגרסה הזאת לניסואז היא פשוט חלום: היא עשירה בחלבונים, מהדג ומהביצה, יש בה פחמימות ושומן מהסוג הבריא ביותר — משמן הזית ומהאגוזים. היא משביעה ומספקת ומלאה פינוקים והפתעות קטנות. הוויניגרט שמצורף, גם אותו כדאי לרשום ולהכין בכמויות גדולות כי הוא נהדר. ומתאים לעוד דברים.

     

    החומרים (ל־4 מנות ראשונות. תגדילו אם זאת הארוחה כולה):

     

    6 תפוחי אדמה קטנים (אלה שמוכרים בשקיות סגורות)

     

    4 ביצים רכות

     

    160 גרם סלמון או טונה בעישון חם

     

    ערימה יפה של בייבי רוקט

     

    1 בצל סגול בינוני, פרוס

     

    6 צנוניות חתוכות ל־6 כל אחת

     

    אפשר להוסיף: סלקים חלוטים, קולרבי, לבבות חסה, שומרי חורף לא סיביים

     

    לוויניגרט:

     

    3 כפות חומץ יין, לבן או אדום

     

    1/2 כוס שמן זית

     

    חופן אגוזי מלך

     

    1 שן שום

     

    2 כפות עלי טימין טריים

     

    2 כפות עלי טרגון טריים (או עוד טימין, אם לא השגתם)

     

    1 כפית מלח אטלנטי

     

    1 כפית פלפל שחור, גרוס

     

    ההכנה:

     

    1. מאדים את תפוחי האדמה בשושנת אידוי כ־15 דקות או עד שסכין ננעצת בהם בקלות.

     

    2. מכינים את הוויניגרט בינתיים: טוחנים את כל החומרים למעט שמן הזית, בבלנדר או בבלנדר מוט, ויוצקים תוך ערבוב את שמן הזית עד שמתקבל רוטב עז וסמיך.

     

    3. כשתפוחי האדמה מוכנים חוצים אותם ושמים בקערה. אפשר להניח להם להתקרר מעט. יוצקים עליהם חצי מכמות הוויניגרט ומערבבים עם הידיים לפחות 3 דקות, עד שהתפודים ספוגים ברוטב ובוהקים.

     

    4. מסדרים את המנה: מארגנים ערימה של רוקט על תחתית הקערה. מסדרים עליה את חצאי התפודים.

     

    5. קולפים את הביצים ובוצעים אותן ביד, באופן לא מסודר, לשניים.

     

    6. מפזרים מסביב את הירקות החתוכים ולבסוף מפוררים מעל הכל את הדג המעושן.

     

    7. יוצקים את יתר הרוטב רגע לפני ההגשה.

     

    לחם טחינה

     

    של הדיאטנית הקלינית עינת מזור

     

    מתכון קל וידוע ללחם דל פחמימות ופשוט להכנה, גם למאותגרי אפייה. מכיל רק כ־1־2 גרם פחמימה בפרוסה (וכ־100 קלוריות).

     

    כמו תמיד, גם לחם זה לא מומלץ לאכול חופשי אלא כחלק מתזונה מגוונת ומאוזנת.

     

    החומרים לתבנית אינגליש קייק אחת (כ־10 פרוסות):

     

    6 כפות טחינה גולמית

     

    1 כפית אבקת אפייה

     

    3 ביצים גדולות

     

    קורט מלח

     

    1 שקית סוכרלוז

     

    10 אגוזי מלך/ פקאנים, שבורים גס

     

    אופציה לקישוט – כף שומשום או גרעיני חמנייה

     

    ההכנה:

     

    1. מחממים את התנור ל־180 מעלות.

     

    2. מערבבים את כל החומרים יחד עד לקבלת תערובת חלקה (ודחוסה).

     

    3. מעבירים לתבנית משומנת. אפשר לפזר למעלה את השומשום או הגרעינים.

     

    4. אופים כ־20־25 דקות. או עד שקיסם הננעץ פנימה, יוצא יבש.

     

    5. מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר מעט לפני אכילה.

     

    מומלץ לחתוך לכ־10 פרוסות ולהקפיא, אם לא אוכלים מיד.

     

    עץ ושמו מורינגה

    צומח לו בטייבה, וכל אנשי העיר, כך מתברר, ואזרחיה הסוכרתיים הרבים, אוכלים את גרעיניו וחולטים את עליו לתה, שכן הוא ידוע גם בשל סגולות הורדת הסוכר שלו.

    בארץ מגדלים את עצי המורינגה בעיקר בערבה, וכל מי שמבקש להרחיב דעת בנושא – שייכנס לאתר שלהם: moringa-arava.net ויתעדכן, ואז שיבדוק ויתייעץ כמובן עם הרופא שלו.

     

    תיאבון בריא

    חבר טוב שלנו הלך לאחרונה לסדנת בישול אצל שף ידוע. הוא חזר משם המום ואפילו כועס. בכל מנה, נדהם לגלות, ולא חשוב איזה, השף לוקח חופן נדיב של סוכר ומוסיף. עוף? בטח. פסטה? למה לא. הרי אף אחד לא מחייב אותו לדווח על המתכון, והוא בסך הכל רוצה שייצא טעים ושהלקוחות יחזרו. זכותו. אני לא צורך כזאת כמות של סוכר בשבוע, אמר לנו החבר.

    מהרגע שמתחילים לתת את הדעת על תוספות הסוכר האימתניות, העולם הופך להיות מרבץ של סכנות. מדפי הסופר, בתי הקפה, המסעדות. לך תדע איפה ערימת הסוכר הבאה מחכה לך.

    היינו אומרות שהשקט שמספקת מסעדת "באנה" בגזרה הזאת הוא הסיבה שהתאהבנו בה, אבל זה לא יהיה נכון. התאהבנו בבאנה בגלל האוכל הנפלא, החכם, העז והנועז שלה. אוכל נטול פשרות ומלא צבעים. ניכר בשפים במקום שהם, לפני הכל, אוהבים לאכול. לא עניין של מה בכך במסעדה שהיא גם טבעונית וגם כמעט נטולת סוכר.

    הגאונות בבאנה היא תמצית התורה כולה: לדעת איך לטפל בחומרים כדי להשיג מהם מקסימום טעם. חלק מהחומרים חולטים ואז צולים, אחרים נכנסים ללילה לתנור או עולים על הגריל. לכל אחד יש שיטה משלו לייצר עוצמות של עונג. וצריך כישרון גדול כדי שכל אחת מהמנות תהיה רלוונטית גם במסעדה שיש בה סטייקים וקרם ברולה.

    אהבנו במיוחד: את אורז הבר עם תירס גילי, קרם כוסברה וסלסה חריפה, השתגענו מהגספצ'ו עם טעמיו החמוצים־חרוכים, מהדלעת הצלויה עם קרם הקוקוס (אחת ממנות הדגל), ועל פטריות הבר השזופות־מקורמלות עם הערמונים. גם הקינוחים בבאנה שומרים על הקו והם טעימים, דקדנטיים ובאופן מפתיע בלי סוכר מעובד. יש הרבה פירות, אגוזים, קוקוס, שוקולד מריר ותבלינים שמקפיצים את הכל מעלה. אנחנו עפנו על ה”נייס קרים”, הגלידה הנהדרת מפירות יער וקוקוס.

    עוד נחלום על המנות האלה, אבל גם על העובדה שסיימנו ארוחה שבעים אבל מרגישים נפלא.

    באנה, נחמני 36, תל־אביב

     


    פרסום ראשון: 08.11.18 , 21:40
    yed660100