לראות את הסרט דרך האוזניים

ממהדורות החדשות ועד סדרות וסרטים: הצעת חוק חדשה שתוגש היום קובעת כי שידורי טלוויזיה יונגשו לעיוורים באמצעות קריינות שתתאר את הסיטואציות שעל המסך

איך עיוור יכול ליהנות מסרט או מסדרת טלוויזיה? איך הוא יכול להבין מה קורה על המסך בדקות בהן איש לא מדבר? הצעת חוק שתעלה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, ביוזמת המרכז לעיוור ומספר חברי כנסת, תביא להנגשה קולית בטלוויזיה עבור עיוורים.

 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

את הצעת החוק הגיש חבר הכנסת מיקי זוהר (הליכוד) והצטרפו אליו חברי הכנסת איילת נחמיאס ורבין ואיתן כבל (המחנה הציוני), ודוד אמסלם (הליכוד). הספרייה המרכזית לעיוורים מלווה את הליך ניסוח ההצעה.

החוק אמור לחייב גופים שמפיצים שידורי טלוויזיה להתאים חלק מהשידורים שלהם ולהנגיש אותם בעזרת תיאור קולי. הכוונה היא להוסיף מעין קריינות שתתאר מה רואים על המסך, מה שיאפשר לאנשים עם לקות ראייה להבין את קונטקסט הסצנה וליהנות משידורי הטלוויזיה.

 

כך לדוגמה, בקטע המפורסם מתוך הסרט "גבעת חלפון". העיוורים ובעלי לקויות הראייה לא יסתפקו רק בשירה של יעלי ("סילביה המשתוללת"), אלא ישמעו את התיאור הבא שהוכן כדוגמה: "אחד פורט על גיטרה, אחר תופף על הסיר והמנגן במסרק מסיט את השמיכה – נגלית יעלי עטופה בשמיכה". קולה של יעלי נשמע בשירה, והקריינות נמשכת: "חייל מנפץ בקבוק על מקוש שתקוע בחול. ג'ינג'י יושב קצת מרוחק צופה בחשד", וכך הלאה.

 

 

הכוונה היא ליצור אופציה חדשה בממירים של שירותי הלוויין והכבלים, שתאפשר לעיוורים להתחבר לערוץ קול ייעודי שילווה את התוכניות. מדובר בתוספת כמו זו שמאפשרת לבחור כתוביות בשפות שונות. בשלב ראשון מדובר בכמות מוגבלת של תכנים, מהדורות חדשות, כמה תוכניות ילדים ונוער ומספר מסוים של סרטים וסדרות דרמה. לפי נתוני המרכז לעיוור, בישראל יש כיום כ־25 אלף אנשים עם עיוורון או לקות ראייה שמחזיקים בתעודת עיוור. לפי הערכות המרכז יש עוד כ־130 עד 180 אלף אנשים עם לקות ראייה כזו או אחרת. לדברי ח"כ זוהר, "החוק המוצע מבטא צורך חברתי חשוב לשילוב אנשים עם עיוורון בחברה באופן שוויוני, עצמאי ומיטבי. מתוך נקודת מוצא זו נכתב בהצעת החוק כי המדינה תשתתף, במגבלות מסוימות, בנטל הכלכלי שהחוק מטיל על הגופים השונים, בסכום של כשישה מיליון שקלים בשנה".

 

מנכ"ל המרכז לעיוור, נתי ביאליסטוק כהן, הוסיף: "מתוך הנחה מוטעית שאנשים עם עיוורון או לקויות ראייה אינם נהנים משידורי טלוויזיה, השידור הטלוויזיוני לוקח כמובן מאליו את העובדה שצופיו רואים את כל המתרחש על המסך. מאחר שהנחה זו שגויה מיסודה, הצעת החוק באה להפוך את השידור הטלוויזיוני לנגיש, מהנה ומשתף גם לאנשים שראייתם אינה מאפשרת להם לראות את 'התמונה המלאה'. אין דבר טבעי ומכיל יותר מזה".

 

הסרטונים באדיבות משה ולאון אדרי סרטי יונייטד קינג | הנגשה: הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "לראות את הסרט דרך האוזניים"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים