yed300250
הכי מטוקבקות
    זמנים מודרנים  • 07.09.2019
    מפת הדרכים אל האושר
    האיטלקים אוהבים להתבטל, הנורווגים יוצאים לחיק הטבע ואילו הסינים מחפשים משמעות. המדריך "האטלס של האושר" מגלה מה גורם לאנשים מכל העולם להיות מאושרים והמחברת, הלן ראסל, מסבירה למה השאירה בחוץ את הישראלים
    לילית וגנר

    לפינים יש "קלסאריקאניט", שפירושו "לשתות בבית בתחתונים בלי שום כוונה לצאת החוצה". הנורווגים הכי מאושרים כשיש להם "פרילופטסליב" ‑ "חיים באוויר חופשי", ו"אלוהה" בהוואי מבטיחה חיים של אהבה, חמלה, אהדה, חסד, כבוד וסליחה. כל תרבות והאמת שלה. כל תרבות והאמצעים שלה לחפש את הדרך אל האושר.

     

    העיתונאית והסופרת הבריטית הלן ראסל כתבה את "האטלס של האושר" (מאנגלית: דנה טל, בהוצאת "ידיעות ספרים"), שבו היא ממפה את העולם על פי התפיסה התרבותית של האושר במדינות השונות, ועל פי האופן שבו תושבי מדינה מסוימת בוחרים לבנות לעצמם את הרגעים היפים של החיים. היא החלה בחקר האושר ב־2013, כשבעלה קיבל משרת חלומות בחברת "לגו", שחייבה רילוקיישן לדנמרק. "מה שכבש את ליבי הייתה העובדה שעל פי הדוח השנתי של מדד האושר של האו"ם, דנמרק נבחרה באותה שנה ל'מדינה המאושרת ביותר בעולם'", נזכרת ראסל. "ורציתי לבדוק איך מדינה קטנה, עם 5.5 מיליון תושבים בלבד, מצליחה לקטוף את התואר הנכסף הזה, והאם השהייה בה תהפוך גם אותנו למאושרים יותר".

     

    אז היא כתבה את "The Year of Living Danishly" (השנה שחייתי באופן דני), שיצא ב־2016 ותורגם לעשרות שפות. "מכאן נפתח מעיין שופע, כשקוראים מכל העולם התחילו לכתוב לי כדי לספר מה עושה אותם מאושרים ולהציע המון רעיונות מעוררי השראה", היא אומרת. "התחלתי להתכתב ולשוחח בסקייפ עם המון אנשים בניסיון לפענח מה מניע אותם ומה גורם להם להיות מאושרים. בדקתי ספרי ילדים מכל מיני ארצות, כי אפשר ללמוד המון תרבויות מהאופן שבו אנשים מגדלים את הילדים, ובאמצעות איזה תובנות הם מכינים את הדור הבא לחיים".

     

    ארגז הכלים

     

    התוצאה היא "האטלס של האושר" ‑ 33 מדינות שמספקות מפת דרכים לחיים מאושרים, כשבסוף כל פרק ראסל מספקת כמה כלים מעשיים איך לאמץ את השיטה. "לא מדובר באיוונטר של הארצות המאושרות ביותר בעולם, אלא בניסיון להראות מה הופך אנשים למאושרים יותר במקומות שונים בעולם", מסבירה ראסל. "כי אם נתבונן רק במדינות שמלכתחילה נמצאות בראש רשימה האושר, אנו עלולים להחמיץ רעיונות של תרבויות פחות מוכרות לנו".

     

    לא הכל התאים לארגז הכלים הפרטי שלה. "יש דברים שלי, אישית, קשה מאוד ליישם", היא מודה. "כמו ה'דולצ'ה פאר ניינטה' באיטליה. לא לעשות כלום נשמע נפלא, ועובד נהדר אצל האיטלקים, אני יכולה לראות את היתרונות שבזה, ואני יכולה להבין למה זה עובד, אבל אני ממש לא טובה בלהתבטל". אבל היא בהחלט יכולה לבחור בין ה"קייאיף" ‑ שיכרון החושים של הטורקים, לבין ה"ואבי־סאבי" של היפנים, שבוחר לחגוג דווקא את חוסר השלמות. לרתום לצרכיה את ה"טאראב", קסם המוזיקה שעוזר לסורים ‑ כן, אפילו להם ‑ להשאיר את הראש מעל למים, או אולי את ה"זינגפו" של הסינים שלאו דווקא מתייחס ל"אושר" כמצב זמני, אלא ל"חיים טובים, מספקים, בני קיימא ובעלי משמעות".

     

    ישראל לא מופיעה בספר. אנחנו לא מאושרים מספיק לטעמך?

     

    "רציתי מאוד להכניס את ישראל", היא אומרת בטון כמעט מתנצל. "יש לי חברים ישראלים, ושוחחתי איתם פעמים רבות בניסיון להחליט איך לזקק את תפיסת האושר שלהם, אבל הם עצמם לא הצליחו להגיע לתמימות דעים לגבי הכלים שישראלים משתמשים בהם כדי להיות מאושרים".

     

    אבל אנחנו במקום ה־13 במדד האושר של האו"ם!

     

    "אני חושבת שאולי דווקא החיים במציאות מאתגרת מסייעים לכם לזהות רגעים של אושר. בבריטניה כיום, עם כל הבעיות של הברקזיט, יש תחושה של ביחד. רצון להתלכד סביב משהו. אז אולי זה ההסבר גם לתחושת האושר שלכם. העובדה שאתם חשים חלק מחברה מלוכדת. הידיעה שכל ישראל אחים", היא אומרת. "ולכם יש אפילו יתרון על הבריטים, כי מזג האוויר שלכם נפלא. כשיש מזג אוויר נעים יותר אנשים יוצאים מהבתים ונוצרת אינטראקציה חברתית, שעל פי מחקרים היא אחד המרכיבים המרכזיים לקיום תחושת אושר".

     

    אילו כלים לאושר היית מציעה לישראלים לאמץ?

     

    "לא הייתי רוצה להכתיב כלים כלליים לאומה כולה, אבל מהיכרותי עם חבריי הישראלים ‑ הם נוטים להיות מלאי חיוניות ואנרגיה, וקצת שלווה פנימית הייתה יכולה מאוד לעזור למצב הרוח שלהם. הייתי חושבת שהם ייהנו מהדולצ'ה פאר ניינטה של האיטלקים, או מהסמולטרונסטלה (השקט של ערוגת תותי הבר) של השוודים. הכלים האלה יכולים להיות יעילים מאוד, כי הם עוזרים לך לקחת את עצמך למקום שקט כשאתה מרגיש שאתה רוצה להירגע ולעצור רגע כדי להתכייל מחדש".

     

    עם כל ההבדלים בין תרבויות, יש בארגז הכלים שלך מרכיבים אוניברסליים, המשותפים לכל בני האדם?

     

    "בילוי עם חברים ומשפחה הוא אחד הדברים המשותפים לאושר של בני כל התרבויות, כמו גם יציאה לחיק הטבע, ושמירה על איזון בחיים בין עבודה ופנאי".

     

    ומה גורם לך אישית אושר?

     

    "שמש ופעילות מחוץ לבית, כמו הנורווגים. וגם אוכל טוב. והילדים שלי, כשהם נחמדים אליי".

     

    Lilit-V@yediot.co.il

     


    פרסום ראשון: 07.09.19 , 22:04
    yed660100