yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    ממון • 02.12.2019
    לראות את האור
    ההיצמדות למסכים הובילה לזינוק במספר הנדרשים למשקפיים • פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך עשויים להיות התשובה • תכירו: טיפות שהופכות לעדשות ראייה, עדשות מגע שיעצרו את המספר ועוד חידושים
    איריס ליפשיץ קליגר

    קוצר ראייה הוא אחת מהבעיות הגדולות של האנושות. ההיצמדות למסכים הובילה להידרדרות מהירה ולזינוק במספר הנדרשים למשקפיים וזאת בלי לדבר כלל על עלייה במספר הסיכונים למחלות עיניים שיכולות להביא גם לעיוורון. הצפי הוא שעד 2050 קוצר ראייה יהיה שכיח אצל יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם. בישראל, נכון להיום, 40% מהאוכלוסייה כבר סובלת מקוצר ראייה והמספרים ממשיכים לעלות. בענף שמגלגל כ־268 מיליארד דולר בשנה בעולם כולו מנסים למצוא כל הזמן פתרונות חדשים -לפניכם כמה מהם.

     

    טיפות במקום עדשות

    אחד הפיתוחים, שנמצא בשלב מתקדם, אולם עדיין לא נחשף, מהווה פריצת דרך של ממש ועלול לשנות את הדרך שבה אנו רואים. חברת ננודרופס הישראלית מפתחת טכנולוגיה ייחודית שתאפשר תיקון בעיות ראייה באמצעות טיפול הכולל שימוש בטיפות עיניים המכילות ננו-חלקיקים. הטיפות שעומדות להיכנס לשימוש בקרב מבוגרים בעיקר, ומתפקדות כעדשות לכל דבר, מתקנות את הראייה ועוצרות תוך כדי גם את ההידרדרות של קוצר הראייה, ויכולות להחליף שימוש קבוע במשקפיים או עדשות מגע.

     

    המערכת מורכבת מלייזר החורט תבנית אופטית על גבי הקרנית מבלי לפגוע בה ומננו-חלקיקים המגיעים בטיפות המותאמים ביולוגית לחריטה ומאפשרים את התיקון האופטי הדרוש. מספר חברות תרופות כבר במגעים כדי לשים יד על הפיתוח שמתבצע בישראל ועשוי לטלטל את כל שוק עדשות המגע.

     

    העדשות שיתקנו את הראייה

    אחד הדברים שהמדע מנסה להתמודד איתו הוא הידרדרות קוצר הראייה אצל ילדים. לדברי פרופ' יאיר מורד, מנהל היחידה לרפואת עיניים לילדים במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), "שכיחות קוצר ראייה בעולם כולו ב־20־30 השנים האחרונות עלתה כמעט פי שניים. זה נובע מהעובדה שכיום ילדים כמעט ולא יוצאים מהבית ולא נחשפים לאור יום טבעי, אלא משחקים בחדר מול המחשב. שני הדברים האלה, גם עבודה ממושכת מקרוב וגם מניעת חשיפה לאור טבעי, מעלים את המספר של המשקפיים בצורה מאוד מהירה".

     

    פיתוח ישראלי שקיבל את אישור ה־FDA ונכנס לאחרונה לחנויות האופטיקה, מצא פתרון מוכח קלינית לבעיה ובעל טכנולוגיה ייחודית העוצרת את הידרדרות קוצר הראייה ללא צורך בניתוח. מדובר בעדשות מגע רכות, שלא רק מתקנות את הראייה, אלא גם עוצרות את הגידול של המספר. המוצר MiSight של חברת עדשות המגע הבינלאומית CooperVision מיועד לשימוש ביום ועלותו כ־5,000 שקלים לשנה.

     

    "מדובר באחד הפתרונות החדישים והיעילים המוצעים תחת קטגוריית אורטוקרטולוגיה", מסביר האופטומטריסט איוון הר. לדברי פרופ' מורד "בעבר היינו מסתכלים על הילד שהמספר שלו עולה ומתאימים משקפיים כל פעם מחדש למספר החדש. אבל היום יש שני טיפולים חדשים מהפכניים שנותנים מענה חדש לעניין - האחד הוא כאמור אותן עדשות מגע מיוחדות, שלא רק מתקנות את הראייה אלא גם עוצרות את המספר, העדשות הללו מצליחות לשבור את קרני האור בטכניקת שבירה ייחודית המשפיעה על העין, והשני הוא טיפות עיניים של אטרופין מדולל שגם הן גורמות לעצירה ולהאטה משמעותית מאוד של המספר שעולה משנה לשנה".

     

    חייזר עם 9 מצלמות

    אחד החידושים הנוספים שנכנס לאחרונה לחנויות האופטיקה הוא מכשיר בגובה של בן אדם שעליו מותקנות כ־9 מצלמות המקיפות את הראש. המטרה: התאמה מדויקת של עדשות למשקפיים ובנוסף יצירת אווטר שמאפשר ללקוחות למדוד כל משקף באופן וירטואלי ולראות איך המסגרת יושבת עליו ב־180 מעלות. אחת הבעיות הגדולות של תחום האופטיקה הוא מירכוז העדשה. על מנת לראות בצורה טובה מרכז עדשת המשקפיים חייב לשבת באופן מושלם על האישון. בעבר נהג האופטומטריסט לסמן בעט מיוחד את מרכז העדשה אבל מדובר בשיטה מיושנת שכל סטייה של מילימטר עלולה להביא לירידה של 40% באפקטיביות העדשה, וליצירת שטחים אפורים ומטושטשים. מאז שסימנו בעטים יצאו לשוק מכשירים שמנסים לקבוע יותר בדיוק את מרכז העדשה אך גם הדיוק שלהם היה מוגבל. המכשיר החדש ZEISS VISUFIT 100 שפותח על ידי חברת צייס מצליח באמצעות 9 מצלמות וצילום של 45 מיליון נקודות בפנים לקבוע באופן מדויק ביותר את מרכז העדשה ולקחת בחשבון את כל הפרמטרים האפשריים להתאמה מושלמת של העדשה לעין. ומעבר לעניין הבריאותי הלקוח רואה בתמונות באייפד איך כל המסגרות המעניינות אותו יושבות לו על הפנים וכך יכול להחליט יותר בקלות מה הכי מתאים. "המכשיר הופך למעשה, את המכון האופטומטרי ממכון מסחרי למכון מקצועי", מסכם איוון הר. המכשיר כבר קיים ב־10 מכוני אופטיקה בארץ ועלות הבדיקה בו משתנה בין חנות לחנות וישנם כאלה שמאפשרים לקבל את הבדיקה בחינם ללקוחות.

     


    פרסום ראשון: 02.12.19 , 19:35
    yed660100