המסע לשיקום אמריקה
ביום בהיר של ינואר קפוא בוושינגטון החל אתמול הנשיא ביידן את המסע לשיקומה של אומה הרוסה למדי. הוא קיבל אמריקה שסועה, שבה רבים חושבים שלא באמת נבחר לנשיאות ומאמינים בקונספירציות הזויות.
אמריקה מידבקת ונדבקת, עם בתי חולים שיש בהם מחסור בחמצן ועם מבצע חיסונים עלוב. 400 אלף משפחות שאיבדו את יקיריהן ב־11 חודשים בגלל מגפה שהנשיא הקודם הכחיש, המעיט ובעיקר לא טרח או יכול היה להבין את סכנותיה. מצב כלכלי מגמגם ודועך אל מול התפשטות הנגיף, ומעמד עולמי הולך ונסוג אל מול מעצמת־על עולה, סין.
האהבה של ישראלים רבים לטראמפ – בעיקר מהימין – לא צריכה לחפות על הבנה שחוצה עולם ומלואו: הוא נכשל ברוב משימותיו בתוך אמריקה. הוא הותיר אומה מפולגת שחוותה, במין שירת ברבור אפלה לנשיאותו, הסתערות של המון אלים על הקונגרס. ההצלחות המשמעותיות שלו היו במזרח התיכון, זה נכון; אלה לא יכולות לחפות על הכישלונות האחרים. מיטש מק'ונל, כנראה הרפובליקני החשוב ביותר במפלגה כעת, אמר אתמול שהוא לא מתכנן לשוחח עם טראמפ לעולם שוב.
יהיו שייקחו מהנאום של ביידן את קריאת האחדות, שהייתה כמעט תחינה נואשת. הנשיא הסביר מהי אחדות, הזכיר את הרקע ההיסטורי שלה בארה"ב, ביקש אותה, דרש – והודיע מה יקרה אם תושג. זה היה מרתק, כי בעצם ביידן לא צריך לבקש אחדות: הוא מחזיק בניצחון. יש לו שליטה בשני בתי המחוקקים ובבית הלבן, והדרך פתוחה בפניו לקדם רפורמות יוצאות דופן. אך למרות זאת רוב דבריו הוקדשו בכמעט אובססיביות להסבר מדוע על אמריקה להישאר אומה אחת. זה לא נבע רק מהקמפיין שניהל אלא מחשש מקנן: שהווירוס שיצר טראמפ, הקונספירציה על גניבת הבחירות, תהפוך לנרטיב המאחד של הרפובליקנים, ותישאר עם ממשל ביידן לנצח.
לכן ראוי להקשיב דווקא לניצוצות האחרים, התקיפים יותר. שיח האחדות נועד לגשר על החרבות שנשלפו בנאום ביידן כדי לרסק את הטראמפיזם. יש אמת, אמר הנשיא, ויש שקרים. שקרים שסופרו בעבור כוח ורווח. ולכל אחד מאיתנו יש חובה להגן על האמת ולהביס את השקרים, הדגיש הנשיא ה־46.
זו הייתה דרכו לומר שעידן הפוסט־אמת, ההשתוללות הכללית סטייל פייסבוק וטוויטר, זה נגמר. הוא סימל את שובה של נורמליות, של רגיעה כלשהי, והקפדה על עובדות. רף גבוה, אין ספק, אבל אחרי נשיאות טראמפ – כזה שיהיה קל להשיגו. זה יהיה משעמם, שגרתי וצפוי למדי. זה לא יעשה דרמות ורייטינג ויעורר צחוק מתפרץ כמו רגע של כנות טראמפיסטית. אבל זו תהיה נורמליות, וזה מה שאמריקה והעולם זקוקים לו כעת.